Irak će se pridržavati sankcija Iranu, ali ih ne podržava

Al-Abadi ističe da Irak sankcije protiv Irana smatra nekorektnim i strateškom greškom (Arhiva)
Al-Abadi ističe da Irak sankcije protiv Irana smatra nekorektnim i strateškom greškom (Arhiva)

Irak se ne slaže sa sankcijama SAD-a protiv Irana, ali će se pridržavati tih sankcija kako bi zaštitio sopstvene interese, poručio je irački premijer Haider al-Abadi.

“U principu smo protiv sankcija u regiji. Blokada i sankcije uništavaju društva, a ne slabe režime”, rekao je on, prenosi Reuters.

Sankcije ‘nekorektne i strateška greška’

Al-Abadi ističe da Irak sankcije protiv Irana smatra nekorektnim i strateškom greškom, ali je ponovio da će se vlasti tih sankcija pridržavati u interesu iračkog naroda, iako ih ne podržavaju.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će firmama koje posluju sa Teheranom biti zabranjeno da posluju u SAD-om, sa stupanjem na snagu američkih sankcija protiv Irana.

SAD i Iran, koji su u sve većem međusobnom razilaženju, najveće su dvije saveznice Iraka, pa sankcije Abadijevu odlazeću vladu stavljaju u težak položaj, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Hassan Rouhani tvrdi da je poziv Washingtona za nove nuklearne pregovore, uz nametanje sankcija, “psihološko ratovanje”. Bijela kuća tvrdi da je sporazum sa Iranom iz 2015. “užasan.” Kimberly Halkett analizira okolnosti koje su dovele do novih sankcija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO