Guardian: London će tražiti izručenje dva ruska državljana

Amesbury, Novičok, Engleska, Policija
Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve (EPA)

London planira zatražiti od Moskve izručenje dva ruska državljana za koje sumnja da su novičokom otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u Salisburyju, na jugozapadu Engleske, piše britanski dnevni list The Guardian.

List dodaje, pozivajući se na vladine i sigurnosne izvore, da je ured tužioca (CPS) pripremio zahtjev za izručenje koji će poslati Moskvi.

CPS na upit AFP-a nije htio dati nikakav komentar a policija je rekla da je istraga u toku.

Bivši dvostruki ruski agent Sergej Skipalj i njegova kćerka Julija otrovani su početkom marta u Salisburyju novičkom, jakim nervnim otrovom proizvedenim u okviru sovjetskog hemijskog programa. London je za trovanje optužio Moskvu koja poriče bilo kakvu umiješanost.

Tri mjeseca poslije, žrtve istog otrova bili su Charlie Rowley i njen partner Dawn Sturgess koji su u teškom stanju primljeni u bolnicu. Sturgess je nakon tri sedmice izašao iz bolnice, a Rowley nije preživjela.

Sergej Skripalj, njegova kćerka i policajac koji je otrovan pošto im je pritekao u pomoć, također su pušteni iz bolnice u Salisburyju.

AP je objavio 19. jula da je policija identificirala dva Rusa pod sumnjom da su krivi za ta trovanja.

Teška diplomatska kriza

Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve te val međusobnih izgona diplomata koji je pogodio i zemlje saveznice Velike Britanije.

Slučaj je podsjetio Britance na ubistvo polonijem predstavnika ruske opozicije i bivšeg pripadnika ruske tajne službe Aleksandra Litvinjenka 2006. u Londonu za koje je britanski sudija nakon pomne istrage optužio Moskvu i koje je također potaklo diplomatsku krizu.

Izvor: Agencije