Zemlje EU-a ne podržavaju američke sankcije Iranu

Iran se uglavnom oslanja na vlastite kapacitete kako bi prevazišao nove američke sankcije (EPA)
Iran se uglavnom oslanja na vlastite kapacitete kako bi prevazišao nove američke sankcije (EPA)

U zajedničkom saopćenju članica Evropske unije Francuske, Velike Britanije i Njemačke u vezi s novim paketom američkih sankcija zvaničnom Teheranu, poručeno je kako će EU odlučno štititi evropske kompanije koje posluju s Iranom, javlja Anadolija.

“Odlučni smo u zaštiti evropskih kompanija koje posluju s Iranom u skladu sa zakonima EU-a te odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, navedeno je u saopćenju.

Ministri zemalja grupe 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum sa Iranom koji je na snagu stupio 16. januara 2016. godine. Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zemlje članice EU objavile su zajedničko saopćenje u kojem je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Washingtona.

Prema saopćenju, od sutra će na snagu stupiti i novi pravilnik EU koji ima za cilj zaštitu evropskih kompanija.

Iran ispunjavao odredbe sporazuma

Istaknuto je i kako je Iran, prema do sada sačinjenih 11 izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (UAEA), ispunjavao odredbe ranije potpisanog sporazuma.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump saopćio da se njegova zemlja povlači iz sporazuma s Iranom, State Department je objavio da prva etapa sankcija Iranu na snagu stupa 6. augusta 2018. godine, a druga 4. oktobra iste godine.

Izvor: Agencije


Povezane

U iduća 24 sata na snagu će stupiti nove američke sankcije Iranu.   Predsjednik Donald Trump je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, iako nije bilo indicija da ga je Teheran prekršio. Prve na udaru će biti oblasti autoindustrije i trgovine zlatom te ostalim plemenitim kovinama. Drugi krug sankcija stupit će na snagu 4. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO