Venezuela: Uhapšeno šest osoba zbog napada na Madura

Venecuela, Policija
AI navodi da su deseci ljudi stradali tokom protesta i da su gotovo svi preminuli od prostrijelnih rana (EPA)

Vlasti Venecuele uhapsile su šest osoba osumnjičenih za upotrebu dronova sa po kilogram eksploziva u pokušaju atentata na predsednika Nicolasa Madura.

Ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol rekao je da je reč o terorističkom napadu i da će uskoro uslediti nova hapšenja.

On je rekao i da su izvršeni pretresi u hotelima u prestonici, gde su pronađeni inkriminišući dokazi.

Reverol kaže da je eksploziv u svakom dronu mogao da pogodi oblast udaljenu i 50 metara, prenosi AP.

Opozicija: Napad kao moguć izgovor za obračun sa neistomišljenicima

Bezbednosni stručnjaci neutralisali su jedan dron koji je leteo prema bini dok se Maduro obraćao na vojnoj paradi, dok je drugi dron udario u obližnju zgradu i eksplodirao.

Tokom incidenta povređeno je sedam pripadnika Nacionalne garde od kojih tri teže.

Opozicioni lideri u Venecueli izrazili su zabrinutost da bi vlada te zemlje mogla da iskoristi pokušaj ubistva Madura kao izgovor za obračun sa onima koji se legitimno protive njegovoj politici.

Dve eksplozije odjeknule su u subotu dok je Maduro govorio na jednoj vojnoj ceremoniji koju je prenosila državna televizija.

Predsednik Venecuele je nakon toga izjavio da je preživeo napad dronom, a za atentat u Karakasu optužio je kolumbijskog predsednika Juana Manuela Santosa.

Predsednik Venecule je pored Santosa za napad optužio i osobe koje žive u SAD, na Floridi, tvrdeći da su ga finansirale.

Rusija osudila pokušaj atentata

Izvori kolumbijske vlade u Bogoti odbacili su optužbe na račun Santosa kao “neosnovane”, a savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost John Bolton izjavio je da SAD nisu imale nikakvu ulogu u pokušaju ubistva predsednika Venecuele.

Misteriozna pobunjenička grupa “Vojnici u majicama” preuzela je danas odgovornost za napad na Madura.

Incident sa dronom dogodio se na prvu godišnjicu Ustavotvorne skupštine, konstituisane na zahtev Madura uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama iz inostranstva.

Zvanična Moskva je osudila pokušaj atentata na venecuelanskog predsednika, ocenivši da je to korak ka destabilizaciji situacije u toj zemlji.

“Mi snažno osudjujemo pokušaj atentata na venecuelanskog predsednika od 4. avgusta u kome je ranjeno 7 osoba”, kaže se u saopštenju ministarstva inostranih poslova Rusije i dodaje da je ” apsolutno neprihvatljivo da se teroristička sredstva koriste kao oruđa u političkoj borbi”, prenosi TASS.

Rusko ministarstvo je izrazilo solidarnost sa venecuelanskim narodom i poželelo brz oporavak ranjenima u pokušaju atentata.

Izvor: Agencije