UNHCR: Libijska obalska straža pronašla tijela 100 migranata

Ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine (EPA)
Ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine (EPA)

Visoki komesarijat organizacije Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopćio je da je libijska obalska straža pronašla tijela 100 migranata koji su bili na putu za Evropu.

U saopćenju UNHCR-a izdatom kasno sinoć navodi se da je od 31. jula libijska obalska straža presrela ili spasila 12.633 migranta u Sredozemnom moru, u blizini svojih obala, prenosi AP.

Petu godinu za redom, najmanje 1.500 migranata stradalo je u Sredozemnom moru, a najopasnija ruta je između Libije i Italije, gdje u prosjeku život izgubi jedan od 19 migranata, upozorila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) prošle sedmice.

Kako je navela, Španija je registrirala skoro 21.000 migranata samo u 2018. godini, skoro više nego tokom cijele protekle godine.

Ipak, ističe, ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine, što je duplo manje nego prošle godine u isto vrijeme, kada je taj broj iznosio 111,753.

Tranzitni centar

Libija je veliki tranzitni centar ka Evropi za ljude koji bježe od siromaštva i građanskih ratova u drugim afričkim područjima.

Libijske vlasti su pojačale napore da zaustave priliv migranata uz pomoć evropskih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Humanitarna organizacija koja se bavi spašavanjem migranata na Sredozemnom moru planira podnijeti tužbu za ubistvo iz nehata protiv libijske Obalne straže. Aktivisti grupe Proactiva Open Arms tvrde da su jedna žena i dijete smrtno stradali nakon što je njihov čamac namjerno uništen.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO