Trump: Sastanak sina s Rusima legalan

Ishod izbora važan je za Donalda Trumpa jer će o tome ovisiti kako će u posljednje dvije godine mandata provoditi svoj program (EPA)
Ishod izbora važan je za Donalda Trumpa jer će o tome ovisiti kako će u posljednje dvije godine mandata provoditi svoj program (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da se njegov sin sastao sa Rusima 2016. godine u Trumpovom tornju da bi dobio informacije o protivkandidatkinji na predsjedničkim izborima Hillary Clinton, navodeći da je to bilo “potpuno legalno” i da se takve stvari “stalno dešavaju u politici”.

Trump je ranije govorio da je na tom sastanku bilo govora o usvajanju ruske djece.

Američki predsjednik je na Twitteru demantovao navode američkih medija da je bio zabrinut da bi njegov najstariji sin, Donald Trump Mlađi, mogao da zapadne u “pravne nevolje zbog sastanka sa Rusima, uključujući i advokata sa vezama sa Kremljom, navodi Reuters.

Trump je u tweetu ponovio da u to vrijeme nije znao za taj sastanak.

“Lažne vijesti, potpune izmišljotine da sam zabrinut zbog sastanka koji je moj divni sin Donald imao u Trump kuli. To je bio sastanak da bi se dobile informacije o protivniku, potpuno legalan… Nisam znao za njega!”, napisao je Trump.

Trump pozvao na okončanje istrage

Specijalni savjetnik Robert Mueller predvodi istragu o tome da li su članovi Trumpove kampanje sarađivali sa Rusijom da bi utjecali na ishod izbora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je demantovao da se njegova vlada miješala. Jedan dio istrage odnosi se na sastanak od 9. juna 2016. godine u Trump kuli u New Yorku, između Donalda Mlađeg i drugih članova kampanje sa grupom Rusa.

Američki predsjednik prošle je sedmice putem Twittera pozvao američkog državnog tužioca Jeffa Sessionsa da okonča federalnu krivičnu istragu o tome da li je Trumpov predizborni tim sarađivao sa Rusijom u kampanji kako bi ostvarili utjecaj na ishod predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO