Trump potpisao uredbu o uvođenju sankcija Iranu

Trump je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom 'rizikuju teške posljedice' prema uvedenim sankcijama (Al Jazeera)
Trump je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom 'rizikuju teške posljedice' prema uvedenim sankcijama (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti “maksimalni ekonomski pritisak” na tu zemlju.

Trump je u saopćenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija “strašan, jednostrani dogovor” kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

“Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promijeni svoje prijeteće, destabilizirajuće ponašanje i reintegriraju se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije”, rekao je Trump.

‘Teške posljedice’

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom “rizikuju teške posljedice” prema uvedenim sankcijama.

Sankcije stupaju na snagu u utorak.

U međuvremenu, u zajedničkom saopćenju članica Evropske unije Francuske, Velike Britanije i Njemačke u vezi s novim paketom američkih sankcija zvaničnom Teheranu, poručeno je kako će EU odlučno štititi evropske kompanije koje posluju s Iranom.

Ministri zemalja grupe 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum sa Iranom koji je na snagu stupio 16. januara 2016. godine. Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zemlje članice EU objavile su zajedničko saopćenje u kojem je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Washingtona.

Izvor: Agencije


Povezane

U iduća 24 sata na snagu će stupiti nove američke sankcije Iranu.   Predsjednik Donald Trump je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, iako nije bilo indicija da ga je Teheran prekršio. Prve na udaru će biti oblasti autoindustrije i trgovine zlatom te ostalim plemenitim kovinama. Drugi krug sankcija stupit će na snagu 4. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO