SAD i Kolumbija odbacuju umiješanost u pokušaj atentata na Madura

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je Maduro držao govor u subotu (EPA)
Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je Maduro držao govor u subotu (EPA)

Washington ni u kojem slučaju nije umiješan u incident koji se dogodio u subotu u Caracasu, izjavio je savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton odbacujući kao i Kolumbija bilo kakvu umiješanost u ono što je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro nazvao pokušajem njegovog ubistva, prenosi Hina.

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je Maduro držao govor u subotu, ali su i on i ostali članovi vlade neozlijeđeni.

“Kategorično tvrdim da u tom incidentu ni na koji način nije sudjelovala američka vlada”, rekao je Bolton za Fox news. 

Maduro optužio Santosa

Nicolas Maduro optužio je svog kolumbijskog kolegu Juana Manuela Santosa, kao i neimenovane “plaćenike” iz Sjedinjenih Država da stoje iza napada. Drugi su visoki državni dužnosnici za incident optužili opoziciju. 

“Ako venecuelska vlada bude raspolagala pouzdanim informacijama te nam ih poželi dati i ako one budu upućivale na moguće kršenje američkoga kaznenog prava, mi ćemo ih pomno razmotriti, no u njihovom očekivanju trebali bismo se zapravo usredotočiti na korupciju i opresiju venezuelskog režima”, rekao je Bolton. 

I kolumbijska vlada odbacila je ranije “apsurdnu” Madurovu optužbu.

Apsurdno je i neutemeljeno reći da je kolumbijski predsjednik odgovoran za navodni atentat na venecuelskog predsjednika”, navodi kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova te dodaje “Kao i obično, venecuelski predsjednik optužuje stalno Kolumbiju za sve što se događa”. 

Maduro je optužio Santosa, čiji mandat prestaje u utorak, da stoji iza atentata. 

“Nemam nikakve dvojbe da iza atentata stoji ime Juana Manuela Santosa”, rekao je Maduro koji smatra da su u pokušaj atentata upleteni i ljudi koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kolumbijski predsjednik Santos vodi međunarodni protest protiv vladavine Madura kojeg smatra diktatorom. 

U intervjuu France presseu od prošlog ponedjeljka u Bogoti, kolumbijski predsjednik je rekao kako smatra da je “blizu” pad Chavezova “režima” zbog hiperinflacije u Venecueli a koju je Međunarodni monetarni fond procijenio na 1.000.000 posto za ovu godinu. 

“Prve istrage govore da je nekoliko finansijskih izvora koji žive u Sjedinjenim Državama na Floridi”, upleteno, rekao je Maduro pa uputio i poruku američkom predsjedniku. 

“Nadam se da je predsjednik Donald Trump spreman boriti se protiv terorističkih grupa”, rekao je. 

 

 

 

Pokušaj atentata na godišnjicu skupštine skrojene po Madurovu modelu

Subotnji pokušaj atentata dogodio se na prvu godišnjicu uspostave vrlo sporne Ustavotvorne skupštine Venecuele koja je omogućila vladi da prigrabi ovlasti parlamenta i neutralizira opoziciju.

Iskoristivši podjele u opoziciji, ta je skupština u kojoj zasjedaju samo članovi vladajuće stranke i Maduru bliskih ljudi, uspjela proširiti svoje ovlasti i preuzeti većinu ovlasti parlamenta, koji je jedina institucija u zemlju pod kontrolom opozicije. 

Podrška Kube

Venecuelska saveznica Kuba izrazila je podršku Maduru pa su atentat osudili kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel i šef Komunističke stranke Kube Raul Castro.

Savez između Kube i Venecuele traje od dolaska Huga Chaveza na vlast 1999, kad je Caracas postao strateški partner Havane, poslije gotovo desetljeća ekonomske krize nakon raspada Sovjetskog Saveza. 

Nakon izbora Miguela Diaz-Canela 19. aprila za predsjednika Kube, Maduro je došao lično pozdraviti nasljednika Raula Castra. Diaz-Canel uzvratio je gestu nakon reizbora Nicolasa Madura 20. svibnja na izborima koje su bojkotirale glavne oporbene stranke koje su ih smatrale nezakonitima. 

Pobjedu Madura nisu priznale Sjedinjene Države ni Evropska unija ni velik dio međunarodne zajednice. 

Potporu Maduru izrazio je i bolivijski predsjednik Evo Morales putem Twittera.”Odlučno osuđujemo još jedan nasilan ispad i kukavički pokušaj atentata na bratski narod Bolivije i Nicolasa Madura. Ove eksplozije su zločin protiv humanosti”, napisao je. 

Nepoznata pobunjenička grupa

Tajanstvena pobunjenička grupa koju čine civili i vojnici preuzela je, putem saopštenja objavljenog na društvenim mrežama, odgovornost za neuspjeli napad koji je izveden u subotu na predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

“Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja”, navodi se u tekstu kojeg potpisuje “Nacionalni pokret vojnika u košulji”.

“Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sistem ne obrazuje nego indoktrinira komunizam”, nastavlja se u priopćenju.

“Narode Venecuele, da bi ova borba bila uspješna potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka”, dodaje se u saopštenju kojeg je u subotu navečer na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska opoziciji s boravištem u SAD-u. Ovaj neuspio napad je dio “Operacije feniks”, kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst saopštenja dobila od pobunjeničke grupe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO