Rijad najavio prekid trgovine s Kanadom

U posljednjih nekoliko dana, Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena (Reuters)

Kanada je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog odluke Saudijske Arabije da protjera njenog ambasadora iz Rijada, zamrzne trgovinu i investicije i najavila da neće povući svoje kritike kršenja ljudskih prava.

“Kanada će se uvijek zalagati za zaštitu ljudskih prava, posebno za ženska prava i slobodu izražavanja širom svijeta”, kazala je glasnogovornica kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Marie-Pier Baril i dodala da službena Ottawa od Rijada traži “dodatna objašnjenja”.

Saudijska Arabija je najavila da će suspendirati nove trgovinske odnose i ulaganja s Kanadom nakon što je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Rijad da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava, navodi se u saopćenju Saudijske novinske agencije.

Kanadskom ambasadoru su data 24 sata da napusti zemlju, stoji u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem se napominje i kako će “zamrznuti sve nove trgovinske i investicijske transakcije s Kanadom”.

Saudijsko ministarstvo je, kako se navodi, obavješteno da su kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova i kanadska ambasada pozvali saudijske vlasti da “odmah puste” aktiviste za ljudska prava.

Hapšenje aktivistica

U posljednjih nekoliko dana, Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena, što su posljednja hapšenja u nizu mjera koje vlada provodi protiv aktivista, vjerskih predstavnika i novinara, saopćila je prošle sedmice međunarodna organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) je naveo da su vlasti uhapsile Samaru Badawi i Nassimu al-Sadah, koje su vodile kampanju za pravo žena da voze i za ukidanje sistema muškog skrbništva.

Više od deset aktivista za ženska prava su bili meta od maja. Većina ih se zalagala za pravo na vožnju i da se ukine sistem muškog skrbništva koji vlada u kraljevini, koji nalaže da žene moraju dobiti suglasnost muškog člana porodice za velike odluke.

Izvor: Agencije