Italija: U sudaru poginulo 12 migrantskih radnika

Dvanaest stranih poljoprivrednih radnika izgubilo je život u ponedjeljak u sudaru kombija kojim su se vraćali sa polja i kamiona koji je prevozio paradajz, u jeku berbe na jugu Italije, saopćila je vatrogasna služba.

U nesreći, čiji uzrok još nije poznat, tri su osobe povrijeđene, među njima vozač kamiona.

Ranije u subotu je poginulo četvero afričkih radnika, a četvero je teško povrijeđeno u sličnom sudaru sa kamionom sa paradajzom koji se rasuo po cesti.

Obje nesreće su se dogodile u okolici Foggie, u regiji Apulia, gdje hiljade poljoprivrednih radnika iz Afrike, ali i Poljske, Bugarske i Rumunije beru paradajz tokom ljeta, pržeći se na suncu.

Premda ih je većina prijavljena, rijetki među njima rade u uvjetima i uz plaću koji su propisani zakonom, a mnogi su smješteni u neprikladnim prostorima.

Organiziran štrajk

Nerijetko su prepušteni na milost i nemilost „caporala“ koji vrbuju radnike a ponekad su povezani s mafijaškim mrežama.

Sindikati i udruženja koji godinama pružaju pomoć radnicima migrantima traže da se na vrhuncu sezone berbe u okolici Foggie uvede sistem javnog prijevoza.

Na skupu koji su organizirali u nedjelju, nakon pogibije četvero kolega, deseci afričkih radnika odlučili su u srijedu organizirati štrajk.

„Radnici će se u zoru uputiti pješice do Foggie kako bi zatražili dostojanstvene radne uvjete“, rekao je Aboubakar Soumahoro, predstavnik sindikata USB-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO