Imran Khan nominovan za novog premijera Pakistana

Imran Khan je naveo da je SAD osigurao Pakistanu 'minornu' pomoć od 20 milijardi dolara (EPA)
Imran Khan je naveo da je SAD osigurao Pakistanu 'minornu' pomoć od 20 milijardi dolara (EPA)

Partija bivšeg pakistanskog igrača kriketa Imrana Khana nominovala ga je zvanično za premijera Pakistana.

Khanova stranka Pakistanski pokret za pravdu (PTI) na prošlomesečnim izborima osvojio je najviše poslanika – 115, ali nedovoljno za većinu u skupštini s 342 mesta.

Očekuje se da će obrazovati vladajuću koaliciju kasnije ovog meseca.

Čeka se potvrda parlamenta

Da bi Khan zvanično postao premijer, parlament mora da potvrdi njegovu nominaciju.

Jedan od lidera PTI-ija Arif Alvi, koji je izabran za poslanika iz Karačija, rekao je da je Khan formalno nominovan na stranačkom sastanku u Islamabadu.

Khan će se verovatno suočiti sa žestokim protivljenjem Pakistanske muslimanske lige bivšeg premijera Nawaza Sharifa i drugih stanaka koje tvrde da su izbori 25. jula pokradeni.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Pakistanske političke stranke ubrzale su nastojanja da formiraju koaliciju nakon opštih izbora održanih 25. jula. Uprkos osporavanju rezultata, u stranci Imrana Khana kažu da je sve spremno za formiranje vladajuće koalicije. Ali, pred novom vladom su veliki ekonomski i vanjskopolitički izazovi. Osama Bin Javaid ima više iz Islamabada.

Imran Khan, sudeći po do sada prebrojanim glasovima, mogao bi postati novi premijer Pakistana. Ipak, da bi sastavio vladu, morat će formirati koaliciju. No, izbori ne prolaze bez kontroverzi – njegovi glavni protivnici tvrde da su namješteni.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO