Američki saveznici u Jemenu sarađivali sa Al-Kaidom

Najveći cilj SAD-a je pobjeda nad Husi pobunjenicima koje podržava Iran na teritoriji Jemena (AFP)
Najveći cilj SAD-a je pobjeda nad Husi pobunjenicima koje podržava Iran na teritoriji Jemena (AFP)

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu poslednje dvije godine hvali se da su svojim vojnim pobjedama protjerali Al-Kaidu iz svojih uporišta, ali istraga agencije AP ukazuje da su mnoge vojne pobjede kojima se koalicija hvalila postignute bez ispaljenog metka, tajnim dogovorima.

Agencija navodi da su koalicione snage, koje podržavaju i SAD, zapravo postigle tajne dogovore sa boricma Al-Kaide, plativši pojedinima da napuste gradove od ključne važnosti, dok su drugima dozvolili povlačenje, ne oduzimajući im ni oružje, ni novac, ni opremu.

Štaviše, kako agencija navodi, stotine pripadnika Al-Kaide regrutovano je u redove koalicionih snaga.

Istraga AP-a ukazuje da su borci Al-Kaide, koristeći dogovore i kompromise sa koalicionim snagama, uspjeli nastaviti borbee, ali da je to dovelo do rizika da jedna od najopasnijih naoružanih grupa ojača.

Prema riječima upućenih zvaničnika, SAD je bio obavješten o tajnim dogovorima koalicionih snaga sa Al-Kaidom, ali nisu odobrile napade dronovima.

Konflikti sa različitim interesima

AP navodi da je njihova istraga ukazala na to da se na jugu Arapskog poluotoka u isto vrijeme vode dva konflikta sa veoma različitim interesima.

U jednom konfliktu, SAD sarađuje sa svojim arapskih saveznicima, pogotovo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u cilju eliminisanja ogranka grupe Al-Kaida na Arapskom poluostrvu, navodi AP.

Drugi konflikt je građanski rat u Jemenu, koji bjesni od 2015. godine, a glavni i veći cilj SAD-a je pobjeda nad Husi pobunjenicima koje podržava Iran na teritoriji Jemena.

AP objašnjava da SAD, a samim tim i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, imaju zajedničkog neprijatelja sa Al-Kaidom u građanskom ratu u Jemenu.

„Pojedini elementi američke vojske su svjesni da većina onoga što SAD rad u Jemenu pomaže borcima ogranka Al-Kaide na Arapskom poluotoku i mnogi su kivni zbog toga“, rekao je saradnik analitičke grupe Jamestown koja prati terorističku aktivnost, Michael Horton.

Horton, međutim, objašnjava da SAD radije biraju da podrže UAE i Saudijsku Arabiju, kako bi spriječili ono što vide kao ekspanzionističke težnje Irana.

‘Izuzetni borci’

Istraga AP-a također ukazuje da mnoge paravojne formacije koje uživaju podršku koalicionih snaga nemaju problema sa regrutovanjem članovima grupe Al-Kaida, jer ih smatraju izuzetnim borcima.

Agencija dalje objašnjava da u redovima koalicionih snaga postoji ogroman broj paravojnih formacija i plemena koje imaju izrazito lokalne interese, a među svima njima ima boraca iz redova Al-Kaide.

Jedan jemenski komandir, koji se nalazi na terorističkoj listi SAD-a zbog veza sa Al-Kaidom, i dalje dobija novac od UAE za operativne potrebe svoje paravojne jedinice, rekao je za AP jedan od savjetnika neimenovanog jemenskog komandira.

Drugi, također neimenovani, jemenski komandir nedavno je dobio 12 miliona dolara od predsjednika Jemena za svoje operativne potrebe, iako je poznato da mu je jedan od najbližih saradnika bio pripadnik Al-Kaide.

Horton smatra da je rat UAE-a i njima bliskim paravojnim formacijama protiv Al-Kaide „farsa“.

„Sada je gotovo nemoguće razaznati ko pripada Al-Kaidi, a ko ne, jer je toliko dogovora i saveza postignuto“, kaže Horton.

Podrška SAD-a

SAD je do sada poslao oružje vrijednosti nekoliko milijardi dolara koalicionim snagama, kako bi im pomogli u borbi protiv Husa.

AP navodi da američki savjetnici koaliciji pružaju obavještajne podatke o ciljevima u Jemenu, kao i da koalicione avione dopunjavaju gorivom u zraku.

Agencija dodaje da SAD ne finansira koaliciju direktno i da nema dokaza da je američki novac završio u rukama Al-Kaide.

U odgovoru agenciji, portparol Pentagona, mornarički komandir Shawn Robertson rekao je da su SAD sprovele više od 140 napada u cilju uklanjanja ključnih lidera ogranka Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Neimenovani viši saudijski zvaničnik odgovorio je agenciji da su koalicione snage “i dalje posvećene borbi protiv ekstremizma i terorizma”.

Glasnogovornik vlade UAE-a nije odgovorio na pitanja koje je uputila agencija AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Pobunjeni Husi u Jemenu tvrde da su spremni prekinuti napade u Crvenom moru na dvije sedmice, kako bi podržali mirovne napore, nakon prošlosedmičnog napada na dva plovila na jednoj od najvažnijih trgovačkih ruta na svijetu – prolazu Bab el-Mandeb. Humanitarne organizacije su zabrinute da bi borbe mogle dodatno pogoršati humanitarnu krizu. Upozoravaju na izbijanje još […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO