U Danskoj izrečena prva kazna zbog nikaba

Neke muslimanske rekle su da neće poštivati zakon koji za višestruke prijestupnice predviđa kaznu od 1.500 dolara (EPA)

Dvadesetosmogodišnja žena postala je prva osoba u Danskoj kažnjena zbog nošenja nikaba, tradicionalnog pokrivala za lice, u javnosti nakon što je zabrana u srijedu stupila na snagu.

Policajci su je primijetili kada se posvađala s drugom ženom u trgovačkom centru na sjeveru Kopenhagena i kaznili je nakon što je odbila skinuti nikab, prenose agencije.

Novi danski zakon izazvao je prosvjede i kritike nevladinih udruga.

U njemu se izrijekom ne navode burke i nikabi, ali se kaže da će se “kazniti svatko tko u javnosti nosi pokrivala za lice”.

Policajci su pregledali snimke s nadzornih kamera kako bi utvrdili je li joj druga žena namjerno skinula veo i utvrdili da je vjerojatno pao slučajno.

Kazne i do 1.500 dolara

Obje su žene kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira, a jedna i za kršenje zakona o zabrani nošenja pokrivala za lice, kažu u policiji. Ona mora platiti kaznu od 155 dolara.

Neke muslimanske rekle su da neće poštivati zakon koji za višestruke prijestupnice predviđa kaznu od 1.500 dolara.

Organizacije za ljudska prava nazvale su zakon “diskriminatornim” i posljednjim u sklopu “štetnog trenda”.

Europski sud za ljudska prava podržao je prošle godine sličnu zabranu u Belgiji, ocijenivši da je sklad zajednice važniji od individualnog prava na slobodno izražavanje vjere.

Potpuna ili djelomična zabrana nošenja pokrivala za lice na snazi je u Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj.

Izvor: Agencije