Kambodža: Australski producent osuđen zbog špijunaže

Ricketson je uhapšen 3. juna ove godine jer je bez dozvole koristio dron, te kršio zakone o migracijama i nacionalnoj sigurnosti Kambodže (EPA)

Australski filmski producent James Ricketson, koji je u junu ove godine uhapšen zbog korištenja drona na mitingu opozicione partije u Kambodži, proglašen je krivim za špijunažu i osuđen na šest godina zatvora, javlja Anadolija.

Sud u Phnom Penhu proglasio je Ricketsona krivim za prikupljanje informacija koje su povjerljive sa aspekta nacionalne sigurnosti i odbrane te mu izrekao šestogodišnju zatvorsku kaznu.

“Odlučili smo osuditi ga na šest godina zatvora za špijunažu i skupljanje informacija štetno za nacionalnu sigurnost”, izjavio je sudac Seng Leang nakon šestodnevnog suđenja.

“To je nevjerojatno. Za koju bih zemlju špijunirao?”, uzviknuo je James Ricketson pri objavi presude. Šef glavne opozicione stranke Kem Sokha i sam je u zatvoru, također optužen za špijunažu za račun Washingtona. 

Uhapšen zbog korištenja drona

Ricketson je u sudskom procesu također optužen da je sarađivao sa opozicionom partijom ili nekom stranom silom, što je prema zakonima ove zemlje, sa aspekta nacionalne sigurnosti, jednako krivičnom djelu špijuniranja.

Ricketson je uhapšen 3. juna ove godine jer je bez dozvole koristio dron, te kršio zakone o migracijama i nacionalnoj sigurnosti ove zemlje.

Producent James Ricketson je inače poznat kao autor filmova o kambodžanskoj Partiji nacionalnog spasa (CNRP).

Izvor: Agencije