Iran odbio proširene pregovore o nuklearnom programu

Ghasemi kaže da EU najprije mora dokazati da može spasiti nuklearni sporazum nakon povlačenja SAD-a (EPA)

Iran je odbacio francuske pozive na otvaranje proširenih pregovora o nuklearnom programu i ocijenio to nemogućim dok zapadne sile ne poštuju njihove postojeće obveze u tom pitanju, prenosi AFP.

“Ne postoje osnove za pregovore, posebice o pitanjima o kojima se ne može pregovarati”, rekao je Bahram Ghasemi, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. 

Francuska je prethodno upozorila Iran da neće moći izbjeći proširene pregovore, osim obveza sadržanih u ugovoru iz 2015. godine kojima se pokušava spriječiti Iran da dođe do atomskog oružja.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je na sastanku europskih ministara vanjskih poslova u Beču ocijenio da “Iran neće moći izbjeći pregovore o tri druge velike teme koje zabrinjavaju, a koje se odnose na ulogu zemlje u pitanjima regionalne sigurnosti”.

Tri ostale teme koje je Le Drian spomenuo su budućnost nuklearnih obveza Irana nakon 2025. godine, balistički projektili i uloga Irana u stabilizaciji cijele regije.

SAD smatra ugovor ‘pretolerantnim’

Europljani žele spasiti sporazum nakon što se Washington jednostrano povukao u svibnju ove godine, smatrajući ugovor “pretolerantnim”.

Ghasemi je odgovorio da Europa najprije mora dokazati kako može spasiti nuklearni sporazum nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država i njihovog ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

“Europske vlasti su do sada ponavljale njihovo stajalište, ali nisu uspjele pružiti potrebna učinkovita jamstva koje očekujemo za zaštitu tog međunarodnog sporazuma”, rekao je glasnogovornik.

Francuska, koja i dalje sudjeluju u sporazumu uz Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Njemačku i Europsku uniju, jedna je od vatrenih zagovarateljica sporazuma.

Iran je više puta isključio mogućnost sastanka sa Sjedinjenim Američkim Državama i nastavka pregovora, istaknuvši da poštuje sporazum iz 2015. koji njegove nuklearne aktivnosti dovodi pod strogi nadzor.

Izvor: Agencije