Deseci ranjenih Palestinaca na protestima na granici

Izraelski snajperisti su najviše gađali Palestince koji su nosili gume (Anadolija)

Najmanje 120 Palestinaca je ranjeno i povrijeđeno tokom protesta na granici Pojasa Gaze i Izraela u petak, u sklopu protesta za povratak palestinskih izbjeglica “Veliki marš povratka”.

Navodi se kako su hiljade osoba učestvovale na protestima, a broj povrijeđenih i ranjenih je potvrdilo Ministarstva zdravstva Gaze te dodalo kako su u teškom stanju 10-godišnje dijete i dobrovoljna službenica hitne pomoći.

Kako pišu lokalni i regionalni mediji, izraelske snage su bojevom municijom gađale demonstrante i koristile velike količine suzavca.

Snajperisti su najviše gađali Palestince koji su nosili gume, jer demonstranti pale gume mjesecima tokom protesta kako bi dimom blokirali vidik izraelskim strijelcima.

Iz Ministarstva zdravstva navode kako je 38 osoba primljeno u bolnicama jer su ranjeni bojevom municijom.

Ljutnja na Zapadnoj obali

Protesti u petak su održani ubrzo nakon što je lider Hamasa u Gazi Yahya Sinwar potvrdio novinarima kako se radi na dogovoru kojim bi bila okončana 11-godišnja opsada Gaze, ali je i upozorio kako je pred pregovaračima višemjesečni rad.

Izvještaji o pregovorima Izraela i Hamasa izazvali su velike špekulacije o sadržaju takvog dogovora te kako su Palestinske vlasti iz Zapadne obale bijesne jer su isključene iz ovog procesa pregovaranja.

Krajem marta su Palestinci pokrenuli “Veliki marš povratka” i skupljali se u miru duž “tampon zone” u Gazi, kod ograde koja ih odvaja od Izraela.

Protesti traju 155 dana, ubijen je 171 Palestinac, više od 18.300 ih je ranjeno i povrijeđeno.

Izvor: Agencije