Pariz: Iran ne može izbjeći proširene pregovore

Francuski ministar je rekao da želi uputiti Teheranu poruku (EPA)

Francuska, jedan od najvatrenijih zagovaratelja iranskog nuklearnog sporazuma, povišenim tonom je u upozorila Iran da neće moći izbjeći proširene pregovore, osim obveza sadržanih u ugovoru iz 2015. koji Sjedinjene Američke Države ne podržavaju.

“Iran neće moći izbjeći pregovore o tri druge velike teme koje nas zabrinjavaju, a koje se odnose na ulogu zemlje u pitanjima regionalne sigurnosti”, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian po dolasku na sastanak evropskih ministara vanjskih poslova u Beč.

Francuski ministar je rekao da želi uputiti Teheranu poruku, dok Evropljani pokušavaju spasiti sporazum zaključen 2015,. kojim se nastoji spriječiti tu zemlju da dođe do atomskog oružja.

Sjedinjene Američke Države su se u maju jednostrano povukle iz tog sporazuma koji su ocijenile pretolerantnim.

Tri ostale teme koje je Le Drian spomenuo su budućnost nuklearnih obaveza Irana nakon 2025., balistički projektili i uloga Irana u stabilizaciji cijele regije.

Francuska, koja i dalje sudjeluju u sporazumu uz Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Njemačku i Evropsku uniju je jedan od vatrenih zagovaratelja sporazuma.

Nove sankcije u novembru

Washington je 6. augusta uveo novi niz sankcija Teheranu, a drugi niz u novembru će se odnositi na naftni sektor.

Trump je rekao da tim sankcijama želi izvršiti maksimalni pritisak i postići novi “globalni sporazum” koji bi sadržavao tačke koje je naveo Le Drian.

Trumpova administracija je objavila dugi popis aktivnosti za koje od Teherana traži da se odrekne, posebno podrške sirijskom režimu i libanskom Hezbollahu, svog programa razvoja projektila, svog nuklearnog programa i zatvaranja američkih državljana.

Iran je više puta isključio mogućnost sastanka sa Sjedinjenim Američkih Državama i nastavka pregovora i istakao da poštuje sporazum iz 2015. koji njegove nuklearne aktivnosti dovodi pod strogi nadzor.

U četvrtak je međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA u tromjesječnom izvještaju navela da Teheran poštuje temeljne odrednice tog sporazuma.

Teheran i dalje poštuje temelje tog sporazuma, a IAEA je imala pristup “svim postrojenjima i lokacijama u Iranu koje je željela” pregledati, ističe agencija u četvrtak u izvještaju, objavljenom u trenutku kad je budućnost tog sporazuma nesigurna zbog odluke SAD-a iz maja da se povuče i nanovo uvede sankcije iranskom režimu.

Evropljani pokušavaju pronaći rješenja za ublaženje djelovanja američkih sankcija na iransku privredu.

Izvor: Agencije