IAEA: Iran ispunjava zahtjeve iz nuklearnog sporazuma

Međunarodna agencija za atomsku energiju je imala pristup svim mjestima u Iranu koja je bilo potrebno posjetiti (Arhiva)

Međunarodna agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda utvrdila je da se Iran nastavio pridržavati nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine postigao s velikim silama, čak i nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz ovog sporazuma.

U tromjesečnom izvještaju IAEA, koji je u četvrtak poslan zemljama članicama, navodi se da je Iran ostao na ključnim ograničenjima postavljenim u takozvanom Zajedničkom sveobuhvatnom planu – JCPOA, prenosi Anadolija.

Zalihe u granicama dozvoljenog

Navodi se da je agencija imala pristup svim mjestima u Iranu koja je bilo potrebno posjetiti i da su inspektori utvrdili da Iran zalihe teške vode i nisko obogaćenog uranija drži u granicama dozvoljenog.

Nakon što se SAD u maju unilateralno povukao iz sporazuma, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija potvrdile su posvećenost sporazumu, pružajući Iranu ekonomske podsticaje u zamjenu za obuzdavanje nuklearnog programa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO