Ambasadorica SAD-a u UN-u: Palestinsko pravo na povratak izbaciti iz mirovnih pregovora

Haley kritikovala rad UNRWA-e (Reuters)

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley sugerirala je kako bi pravo o povratku palestinskih izbjeglica moglo biti izbačeno iz svih eventualnih mirovnih sporazuma sa Izraelom.

Govoreći na priredbi koju je organizovala proizraelska neokonzervativna think-tank grupa „Odbrana demokratije“ Haley je upitana da li se zalaže za povratak za isključivanja prava na povratak sa pregovaračkog stola.

“Mislim, kada je ovo u pitanju, da moramo gledati u svjetlu onoga što se sa izbjeglicama dešava u Siriji i šta se dešava u Venecueli“, Rekla je Haley.

“Tako da apsolutno mislim da moramo uzeti u obzir pravo o povratku“, dodala je.

Palestinci pravo na povratak zajedno sa izraelskom okupacijom vide kao jedan od glavnih preduslova za uspostavljanje mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Haleyy je također optužila UN-ovu agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) da pretjeruje u procjeni palestinskih izbjeglica kojima omogućava i pruža humanitarnu pomoć.

„Bićemo donatori ako UNRWA reformiše svoje djelovanje, ako promjene broj izbjeglica do jednog krajnje preciznog broja, i sagledaćemo naše partnerstvo s tom organizacijom, rekla je Haley.

UNRWA pomaže rad palestinskih škola

UNRWA je osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je prisilio 700.000 Palestinaca da napuste svoje domove.

U međuvremenu, škole za palestinske izbjeglice koje vodi UNRWA na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze otvorile su se nakon što su osigurana dovoljna sredstva kojima je agencija nadoknadila rezanja glavnog donatora Sjedinjenih Država. 

Nakon što je UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) objavila da joj nedostaju finansijska sredstva za isplatu 22.000 učitelja u školama u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu, Jordanu, Siriji i Libanu, početak školske godine bio je upitan.

Sjedinjene Države su ranije ove godine smanjile novčana sredstva UNWRA-i na 60 miliona dolara s obećanih 350 miliona za godinu dana, pojasnivši da bi agencija trebala provesti reforme te da Palestinci trebaju obnoviti mir s Izraelom. 

Škole će se otvoriti po rasporedu budući da je agencija dobila 238 miliona dolara dodatnog doprinosa u odnosu na početak godine, rekao je prije dvije sedmice Pierre Krahenbuhl, povjerenik UNRWA-e, u školi za djevojčice na Zapadnoj obali.

Dodao je da su Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati osigurali po 50 miliona dolara, a UNRWA očekuje još 50 miliona od Saudijske Arabije. Trenutno agenciji nedostaje 200 miliona dolara.

Agencija pomaže blizu pet miliona palestinskih izbjeglica među kojima su potomci onih koji su prognani.

Izvor: Al Jazeera i agencije