Ivanka Trump ogradila se od očevih stavova o djeci migranata

Oštro se protivim razdvajanju imigrantskih porodica, naglasila je Ivanka Trump (EPA)

Kćerka američkog predsjednika Ivanka Trump ogradila se od oštrog govora svojeg oca na temu imigracija i medija, izvijestile su agencije.

Najmanje 2.500 djece imigranata odvojenih od svojih roditelja, a koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Američke Države, bio je “jedan od najgorih trenutaka” koje je doživjela od dolaska u Bijelu kuću, rekla je Ivanka Trump, kći američkog predsjednika, ali i njegova savjetnica. 

“Imam jako čvrsto stajalište o tome i oštro se protivim razdvajanju obitelji”, naglasila je Trump.

Prema njezinim riječima, “imigracija je iznimno složena tema”. I sama je, kako je rekla, “kći imigrantice” podsjećajući kako je njezina majka Ivana odrasla u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

“No, živimo u pravnoj državi i moramo jako paziti da ne ohrabrujemo ponašanje koje dovodi djecu u opasnost”, smatra Ivanka Trump. 

Suočen sa skandalom, američki predsjednik napravio je korak unazad po pitanju ilegalnih migracija krajem lipnja i ustvrdio da su na to utjecale njegova supruga i kći. 

Novinare ne smatra ‘neprijateljem naroda’

U još jednom distanciranju od oca, Ivanka Trump izjavila je ranije da novinare ne smatra “neprijateljem naroda”.

Upravo se tim izrazom koristi njezin otac u učestalim napadima na medije. 

“Upitali su moju kćer Ivanku jesu li mediji neprijatelj naroda. Ona je ispravno odgovorila ‘ne'”, napisao je Donald Trump na Twitteru.

“Fake news (lažne vijesti), a upravo one čine velik dio tiska, neprijatelj su naroda”, dodao je.

No, kasnije se ponovno obrušio na novinare nazivajući ih “strašnim” i “užasnim” osobama.

Uloga ‘prve ćerke’

Ivanku Trump otac javno obožava, a mediji navode da je preuzela ulogu “prve kćeri”. Sa suprugom Jaredom Kushnerom čini tandem savjetnika u Bijeloj kući.

AFP konstatira da je ispočetka budila nade u demokratskim krugovima koji su je smatrali Njujorčankom umjerenih stajališta s brojnim prijateljima iz naprednih krugova. Međutim, demokrate je razočarala Ivankina šutnja na brojne kontroverzne poteze koje je povlačio njezin otac.

Jedini signal neslaganja dosad bila je napadna odsutnost Ivanke Trump i Jareda Kushnera iz dvorišta Bijele kuće u trenutku kada je predsjednik u lipnju 2017. objavio da se SAD povlači iz međunarodnog Pariškog sporazuma o klimi.

Izvor: Agencije