Trump optužio Kinu za hakiranje mailova Hillary Clinton

Trump je u aprilu 2017. rekao da je Kina možda hakirala elektronsku poštu demokratskih dužnosnika kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016. (EPA)
Trump je u aprilu 2017. rekao da je Kina možda hakirala elektronsku poštu demokratskih dužnosnika kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016. (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump napisao je u srijedu na Twitteru da je Kina hakirala mailove demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, no nije naveo ikakve dokaze niti dodatne informacije.

“Kina je hakirala mailove Hillary Clinton, među kojima su mnogi tajne informacije. Bilo bi bolje da sljedeći korak učine FBI & DOJ, ili će nakon svih njihovih pogrešnih koraka (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA itd.) njihova vjerodostojnost zauvijek nestati”, napisao je u tvitu nešto poslije ponoći.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako nema ništa novo u Trumpovim optužbama da je Kina hakirala Hillary Clinton.

“To nije prvi put da čujemo takve optužbe”, rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying.

“Kina je veliki zagovornik cyber sigurnosti i protivi se svim oblicima hakerskih napada”, dodala je.

Američki obavještajni dužnosnici rekli su da je Rusija orkestrirala hakiranje demokratskih dužnosnika radi upletanja u predsjedničke izbore 2016, prenosi Hina.

Američka federalna velika porota je u julu optužila 12 ruskih obavještajaca za hakiranje računarske mreže Hillary Clinton i Demokratske stranke.

Uloga Rusije

Posebni savjetnik Robert Mueller istražuje rusku ulogu u izborima 2016. i je li kampanja republikanskog kandidata Trumpa bila u dosluhu s Moskvom.

Rusija i Trump u više su navrata opovrgnuli te optužbe.

Trump je u aprilu 2017. rekao da je Kina možda hakirala elektronsku poštu demokratskih dužnosnika kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016.

No, ni onda nije dao ni jedan dokaz kojim bi podupro svoje optužbe. 

SAD i Kina vode ogorčeni trgovinski rat carinama na robu vrijednu desetke milijardi dolara. Trump, koji je prvi uveo zaštitne mjere, nedavno je zaprijetio uvođenjem carina na sav kineski uvoz u SAD, koji premašuje 500 milijardi dolara godišnje, ako Peking se pristane na znatne promjene u svojim politika zaštite intelektualnog vlasništva, subvencijskih programa za industriju te ne počne kupovati više američke robe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO