Maduro pozvao migrante da se vrate kući

Nemojte više prati zahode u inostranstvu i vratite se u domovinu, pozvao je Nicolas Maduro (Reuters)
Nemojte više prati zahode u inostranstvu i vratite se u domovinu, pozvao je Nicolas Maduro (Reuters)

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro pozvao je sunarodnjake da se vrate iz inozemstva ne bi li zaustavio egzodus za koji optužuje “desničarsku kampanju” i koji prerasta u regionalnu krizu dok brazilska vojska mobilizira vojsku na granici s Venecuelom, javlja AFP.

“Kažem Venecuelcima koji ne žele biti ekonomski robovi: nemojte više prati zahode u inozemstvu i vratite se u domovinu”, pozvao je Maduro u prijenosu koji su prenosili radio i televizija.

Bježeći od siromaštva, hiperinflacije i nestašice hrane, stotine tisuća Venecuelaca odlaze u susjedne zemlje kao što su Brazil, Kolumbija, Ekvador, Peru i Čile, zbog čega se to područje, nepripremljeno za takav priljev, našlo pod pritiskom.

Po podacima Ujedinjenih naroda, od 2,3 milijuna Venecuelaca koji žive izvan zemlje, više od 1,6 milijuna otišlo je nakon 2015. Oko 90 posto izbjeglih sklonilo se u zemlje regije.

Venezuela ima 30,6 milijuna stanovnika.

Brazil upozorava da je situacija ‘tragična’

Brazilski predsjednik Michel Temer je rekao na televiziji da je situacija s migrantima “tragična” i da “prijeti ravnoteži gotovo čitavog kontinenta”.

Deseci tisuća Venezuelaca bježe u Brazil od političke, gospodarske i krize društva koja vlada u zemlji.

Brazil je dosad primio oko 60.000 izbjeglica a Peru, koji očekuje do pola milijuna ljudi, ovih je dana ograničio njihov pristup svom teritoriju.

Brazilske vlasti su uputile pojačanja na granicu po nalogu guvernera lokalne države Roraima, jer se boje porasta kriminala.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO