Iran uhapsio ‘više desetaka špijuna’

Alavi je kazao da su vlasti krenule u kampanju kako građani s dvostrukim državljanstvom ne bi više obavljali službenu dužnost (EPA)
Alavi je kazao da su vlasti krenule u kampanju kako građani s dvostrukim državljanstvom ne bi više obavljali službenu dužnost (EPA)

Iran je uhapsio “više desetaka špijuna”, izjavio je ministar za informisanje, nagovještavajući da je i njegova zemlja u prošlosti ubacila agenta u izraelsku vladu, prenose agencije.

“Finansijski i na druge načine, naši neprijatelji pokušavaju doći do informacija o našoj zemlji”, izjavio je ministar Mahmoud Alavi u razgovoru za državnu televiziju. 

Nije naveo kada je došlo do hapšenja “špijuna” niti za koje su zemlje ili organizacije radili. 

“Neprijatelji Irana djeluju špijunirajući i infiltrirajući se. Na sreću, odjel kontrašpijunaže jedan je od najjačih u našem ministarstvu”, dodao je. 

‘Iran ubacio agenta’

Ministar je kazao da je Iran ubacio agenta “u vladu zemlje koja ima jako moćnu obavještajnu službu”. 

Po novinskoj agenciji Tasnim, koja je na liniji iranskih konzervativaca, aludirao je na Gonena Segeva, nekadašnjeg izraelskog ministra energetike i infrastrukture (između 1995. i 1996.) čije je suđenje za špijunažu u korist Irana počelo 5. jula u Jerusalemu. 

Alavi je kazao da su vlasti krenule u kampanju kako građani s dvostrukim državljanstvom ne bi više obavljali službenu dužnost. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO