Guterres: Sve veći rizik od humanitarne katastrofe u Siriji

Antonio Guterres je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da nađu mirno rješenje za situaciju u Idlibu (AP)
Antonio Guterres je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da nađu mirno rješenje za situaciju u Idlibu (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da sirijskoj provinciji Idlib, koju drže pobunjenici, prijeti još veći rizik od humanitarne katastrofe u slučaju da dođe do vojnih operacija, prenose agencije.

Iz UN-a navode kako je Guterres apelirao na sirijsku Vladu i opozicione snage da pokažu uzdržanost i zaštite civile, prenosi AP.

On je, također, pozvao Rusiju, Iran i Tursku, kao države koje nastoje da okončaju nasilje u Siriji, da nađu mirno rješenje za situaciju u Idlibu.

Vlada Sirije pojačava pripreme za ofanzivu koja se očekuje u Idlibu, u kojem živi gotovo tri miliona ljudi, navodi AP.

Agencija podsjeća da SAD, Velika Britanija i Francuska upozoravaju kako će odgovoriti na bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Neophodna humanitarna pomoć

Ranije su iz UN-a upozorili kako bi ofanziva režima na pokrajinu Idlib mogla natjerati na izbjeglištvo čak 800.000 civila, koji već žive u jadnim okolnostima.

Posljednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji, pokrajina smještena na turskoj granici, na meti je vlasti Bashara al-Assada i njegovog ruskog saveznika.

Ukupno približno tri miliona stanovnika živi u Idlibu i u pobunjenim dijelovima susjednih pokrajina Hama, Halpe i Latakija.

Gotovo polovina su raseljene osobe, od kojih su neke pobjegle od nasilja drugdje u Siriji, kojom od 2011. godine hara rat, u kojem je poginulo više od 350.000 osoba.

Oko dva miliona osoba smatra se osjetljivijim pojedincima kojima treba humanitarna pomoć.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO