Državni tužitelj: Vatikan znao za prikrivanje zlostavljanja

Vatikan je znao za prikrivanje dječjeg seksualnog zlostavljanja (EPA)

Vatikan je znao za prikrivanje dječjeg seksualnog zlostavljanja rimskih katoličkih svećenika u Pennsylvaniji putem tajnih arhiva koje su biskupi slali crkvenim čelnicima u Rimu, izjavio je državni odvjetnik Pennsylvanije Josh Shapiro.

Iako su katolički biskupi u Pennsylvaniji sustavno poricali seksualno zlostavljanje hiljada djece tokom sedamdesetogodišnjeg razdoblja, potajno su dokumentirali slučajeve i često slali informacije o tome u Vatikan, rekao je Shapiro za dvije američke nacionalne emisije.

Shapiro je prvi put iznio optužbe protiv Vatikana tokom konferencije za novinare 14. kolovoza, kada je otkrio izvješće o dvogodišnjoj istrazi seksualnog zlostavljanja djece u Pennsylvaniji.

Uglavnom se temeljio na dokumentima iz arhiva koje drže šest biskupija, rekao je.

“Postoje primjeri da nakon zlostavljanja svećenici lažu, biskupi lažu župljanima, lažu policiji, lažu javnosti, ali onda dokumentiraju sva zlostavljanje u tajnim arhivama koje su često slali s Vatikan”, rekao je Shapiro za emisiju „Ovoga jutra“ nacionalnog američkog televizijskog kanala CBS.

„Kultura šutnje“

“Postoje određeni primjeri u kojima je Vatikan znao za zlostavljanje i bili su uključeni u prikrivanje”, rekao je Shapiro.

Shapiro nije komentirao jesu li Papa Franjo ili njegovi prethodnici znali za te informacije.

Nacionalni odbor za reviziju Američke katoličke biskupske konferencije (USCCB), u saopćenju objavljenom u utorak na društvenim medijima, izjavio je kako je izvještaj pokazalo “kulturu šutnje” oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika do “najviše hijerarhijske razine” Katoličke crkve, zahtijevajući promjenu, posebno među biskupima.

“Držanje biskupa odgovornim zahtijevat će nezavisno preispitivanje dijela biskupa kada dođe do izricanja optužbe”, izjavio je Odbor, koji je 2002. godine osnovan da savjetuje USCCB o sprječavanju seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi.

Direktor Ureda za štampu Svete Stolice nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Shapirovih tvrdnji.

Izvor: Agencije