Arapska koalicija odbacuje izvještaj UN-a o ratu u Jemenu

Zračni napadi koalicije, pod vodstvom Saudijske Arabije, u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila (Arhiva)
Zračni napadi koalicije, pod vodstvom Saudijske Arabije, u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila (Arhiva)

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, koja ratuje protiv pobunjenika Husa u Jemenu, odbacila je izvještaj stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda, u kojem se navodi da su u zračnim napadima Saveza prouzročene velike civilne žrtve te da se neki mogu smatrati ratnim zločinima, kao netačan.

“Izvještaj ne spominje ulogu Irana u ratu u Jemenu i njihovu kontinuiranu podršku Husima, uprkos jasnim dokazima koje je koalicija dostavila međunarodnim mehanizmima“, navodi se u saopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija.

Detaljan i opsežan pravni prigovor

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor, prenosi Reuters.

Zračni napadi koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima.

Neki od njih mogu biti ratni zločini, rekli su eksperti za ljudska prava UN-a.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pokušava da uspostavi međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija u Jemenu, koju su 2015. godine srušili Husi, koje podržava Iran.

Izvor: Agencije


Povezane

U vazdušnim napadima koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u Jemenu poginula je najmanje 31 osoba. Mediji pokreta Husi izvijestili su da se napad dogodio u provinciji Hudejda, a među stradalima ima žena i djece.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO