UN optužuje Saudijsku Arabiju i koaliciju za ratni zločin

Obje strane su regrutirale djecu između 11 i 17 godina dobi i koristili ih u ratovanju (EPA)

Zračni napadi saudijske koalicije u ratu u Jemenu uzrokovali su teška civilna stradanja na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima, a neki od njih mogli bi predstavljati ratne zločine, rekli su u utorak stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih naroda. 

Saudijska Arabija predvodi savez sunitskih arapskih država koje imaju podršku Zapada i koje pokušavaju na vlast vratiti međunarodno priznatu jemensku vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojega su iz prijestolnice Sane 2015. protjerali Husi, saveznici Irana. 

Husi su ispaljivali rakete u Saudijsku Arabiju, blokirali dostavu potrepština u Taiz i granatirali taj grad s povišenog teritorija, istaknuli su dužnosnici UN-a, dodavši kako je i ta strana odgovorna za mučenja, odnosno također za ratni zločin. 

Koalicijske snage su uvele blokade luka na Crvenom moru i zrače luke u Sani, zbog čega su Jemenci ostali bez ključnih potrepština.

I u tom slučaju moglo bi se raditi o zločinima, poručili su nezavisni stručnjaci u svom prvom izvještaju za Odbor za ljudska prava. 

Regrutacija djece

Koalicijske procedure dodatnih inspekcija u luci Hodeidah imale su negativan utjecaj i na komercijalni prijevoz, iako nijednom inspekcijom UN-a ili koalicije nije otkriveno krijumčarenje oružja u Jemen u kojem je 8,4 miliona ljudi na rubu gladi, dodali su stručnjaci. 

“Zračni napadi koalicije uzrokovali su većinu zabilježenih civilnih stradanja. U posljednje tri godine takvim su napadima pogođena stambena područja, tržnice, pogrebi, vjenčanja, pritvori, civilni brodovi i čak i bolničke zgrade”, objavio je odbor. 

Njegova istraga 11 incidenata izazvala je “ozbiljnu zabrinutost oko procesa biranja meta koalicije”. 

“Pojedinci u jemenskoj vladi i u koaliciji, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, možda su počinili napade koji krše principe selektivnosti, proporcionalnosti i predostrožnosti, što odgovara ratnim zločinima”, zaključili su stručnjaci i dodali kako imaju tajni popis osumnjičenih. 

Obje strane su regrutirale djecu između 11 i 17 godina dobi i koristili ih u ratovanju, što je također ratni zločin. 

Ovaj izvještaj objavljen je uoči mirovnih pregovora pod posredstvom UN-a koji će se održati 6. septembra između Husija i jemenske vlade. 

Izvor: Agencije


Povezane

U vazdušnim napadima koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u Jemenu poginula je najmanje 31 osoba. Mediji pokreta Husi izvijestili su da se napad dogodio u provinciji Hudejda, a među stradalima ima žena i djece.

Published On 24 Aug 2018

Ujedinjene nacije optužile su koaliciju pod vodstvom Saudijske Arabije za stradanja djece u Jemenu prošle godine. Pozivaju i na pokretanje istrage o nedavnom napadu na školski autobus u kojem je ubijeno 40 đaka. Međutim, djeca u Jemenu izložena su torturi i na druge načine, kao što je regrutovanje dječaka, a to uglavnom rade pobunjeni Husi.

Published On 22 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO