WHO: Polovica škola na svijetu nema pitku vodu

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom (EPA)
Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom (EPA)

Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milione djece u opasnost od raznih bolesti, saopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Blizu 900 miliona djece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta tokom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

“Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova”, kazao je dr. Rick Johnston iz Svjetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu, dodavši kako nedostatak čiste vode i  sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. No, mnoga su djeca prisiljena riskirati zdravlje kako bi sudjelovala u nastavi, prema izvještaju koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utječe na gotovo 570 miliona djece. Gotovo 20 posto škola uopće nije imalo pitku vodu.

Najgore u Subsaharskoj Africi

Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovica nije imala odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Subsaharskoj Africi, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji.

“Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječjeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju,” dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

“S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge”, rekao je Johnston.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO