Trump: SAD i Meksiko postigli ‘jako dobar’ trgovinski sporazum

Donald Trump razmišlja i o promjeni imena NAFTA, jer, kako tvrdi, ima 'negativne konotacije' za SAD (Arhiva)
Donald Trump razmišlja i o promjeni imena NAFTA, jer, kako tvrdi, ima 'negativne konotacije' za SAD (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump je objavio u ponedjeljak da su, nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini – NAFTA, SAD i Meksiko zaključili  “jako dobar” trgovinski sporazum, a da bi pregovori s Kanadom trebali početi “uskoro”.

Taj bilateralni sporazum zamijenit će Pakt o slobodnoj trgovini, koji je prije 24 godine potpisala administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Trump ga je od dolaska u Bijelu kuću opisivao kao “katastrofalan” za SAD.

Smeta mu naziv NAFTA

“Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje”, kazao je Trump u Ovalnom uredu.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e traju godinu dana.

Dvije strane su tokom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum, no Kanada, također potpisnica sporazuma iz 1994. godine, nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora.

Trump razmišlja i o promjeni imena NAFTA, jer, kako tvrdi, ima “negativne konotacije” za SAD.

“Htio bih da se zove trgovinski sporazum SAD-a i Meksika”, kazao je Trump.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto pozvao je kanadskog predsjednika Justina Trudeaua da ove sedmice zaključi s njegovom zemljom i SAD-om trilateralni sporazum.

“Upravo sam razgovarao s kanadskim premijerom Trudeauom o stanju pregovora o NAFTA-i i napretku postignutom između Meksika i SAD-a. Kazao sam mu koliko bi bilo važno njegovo uključenje u taj proces, kako bismo ove sedmice zaključili trilateralni sporazum”, napisao je Nieto na Twitteru.

Moguć zaseban sporazum s Kanadom

Trump ne isključuje scenarij o zaključivanju zasebnog sporazuma s Kanadom.

Trgovina između SAD-a, Meksika i Kanade ostvaruje godišnju vrijednost od milijardu dolara, a veliki dio se odvija u okviru NAFTA-e.

Glasnogovornik kanadskog Ministarstva vanjskih poslova  je kazao da će Ottawa potpisati samo sporazum koji je dobar za Kanadu i srednju klasu te da će “nastaviti raditi prema modernizaciji NAFTA-e”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO