Susret Putina i Xija u Vladivostoku narednog mjeseca

Putin i Xi su se susreli na početku državne posjete ruskog lidera Kini uoči samita Šangajske organizacije za saradnju (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će razgovore s kineskim kolegom Xi Jinpingom tokom ekonomskog foruma u istočnom ruskom gradu Vladivostoku narednog mjeseca, saopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako prenosi agencija Reuters, Rusija očekuje od nekih azijskih čelnika i kompanija da prisustvuju Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku od 11. do 13. septembra.

Teme razgovora koje će dominirati na sastanku ruskog i kineskog lidera nisu još potvrđene, ali se očekuje kako će se među njima naći nuklearni sporazum s Iranom, koji je u opasnosti nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz njega, kao i ekonomska saradnja dvije svjetske sile.

Koordinirani napori

Putin i Xi su se susreli početkom na početku državne posjete ruskog lidera Kini uoči samita Šangajske organizacije za saradnju.

U zajedničkom saopćenju nakon susreta, oni su naveli kako će Rusija i Kina učiniti sve moguće napore kako bi nuklearni sporazum s Iranom ostao na snazi nakon povlačenja SAD-a iz njega.

U dokumentu se navodi kako će, “uslijed složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti jačati bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima“.

Također je istaknuto kako će Moskva i Peking “nastaviti koordinirane napore usmjerene ka mirnom sveobuhvatnom rješenju pitanja Korejskog poluotoka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije