Rusija tvrdi da SAD jača vojne snage na Bliskom istoku

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije je rekao da je američki razarač ušao u Sredozemno more 25. augusta (EPA)
Glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije je rekao da je američki razarač ušao u Sredozemno more 25. augusta (EPA)

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da Washington jača svoje vojne snage na Bliskom istoku i izrazilo bojazan da se SAD priprema za mogući napad na snage sirijske Vlade.

Kako navodi Reuters, pozivajući se na ruske agencije, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da je američki razarač ušao u Sredozemno more 25. augusta, naoružan krstarećim raketama “tomahawk 28”, koje mogu pogoditi bilo koju metu u Siriji.

“SAD nastavlja jačati grupu nosača krstarećih raketa na Bliskom istoku, kao dio priprema za još jednu provokaciju u provinciji Idlib, koja će biti predstavljena kao navodna upotreba hemijskog oružja”, kazao je Konašenkov, navodi agencija Tass.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da nove američke sankcije neće skrenuti Rusiju sa njenog puta odbrane nacionalnih interesa.

Sankcije kao politika ‘ravodnjavanja’

“Žalosno je što američka politička elita ne može prihvatiti jednostavnu istinu. Ograničavajuće mjere neće Rusiju skrenuti sa njenog puta. Takvi koraci Washingtona nisu u skladu s civiliziranim bilateralnim dijalogom kakav doliči našim zemljama”, rekla je Zaharova.

Naglasila je da takvim potezima Amerika dodatno komplicira mogućnost uspostave dijaloga kada je riječ o pitanjima koja predstavljaju izazov u bilateralnim odnosima.

Zaharova je ocijenila da Rusija nove američke sankcije tumači kao dio politike “razvodnjavanja” pitanja kontrole nad oružjem i njenog neširenja, između ostalog i hemijskog naoružanja.

Kako je istakla, Rusija i dalje ostaje posvećena svojim obavezama, vojno-hemijski arsenal je u potpunosti uništen, što je i verificirano na odgovarajući način od američkih stručnjaka, prenose ruske agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države prekidaju finansiranje takozvanih programa stabilizacije u Siriji, za što je bilo izdvojeno 230 miliona dolara. Kažu da će nastaviti samo ako Sirija pristane sudjelovati u kredibilnom mirovnom procesu. Pretpostavlja se da se tim potezom nastoje izvući iz konflikta. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO