Rouhani: Iran očekuje podršku partnera za nuklearni sporazum

Iranski predsjednik je nedavno izjavio da će Islamska Republika poštovati sporazum iz 2015. godine (EPA)
Iranski predsjednik je nedavno izjavio da će Islamska Republika poštovati sporazum iz 2015. godine (EPA)

Iran očekuje od preostalih partnera u svom nuklearnom sporazumu da djeluju brzo kako bi ga zaštitili, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Islamske Republike Hassan Rouhani.

On je dao tu izjavu tijekom telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi Fena iransku državnu agenciju Irna.

“Iran je činio ono što je i obećao u nuklearnom sporazumu i očekuje, uzimajući u obzir jednostrano povlačenje Amerike, od svojih preostalih partnera da provode svoje programe brže i transparentnije”, navodi novinska agencija Rouhanijeve riječi, kako prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države početkom mjeseca su ponovno uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na Teheran, nakon što su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Američko povlačenje iz sporazuma 

Ministri zemalja grupe 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum s Iranom koji je na snagu stupio 16. siječnja 2016. godine.

Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zemlje članice Europske unije objavile su zajedničko priopćenje, u kojem je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Washingtona.

Iran će poštovati sporazum iz 2015. godine, kazao je nedavno Rouhani.

“Unatoč sankcijama, dokazat ćemo da poštujemo našu riječ i međunarodne sporazume”, poručio je predsjednik Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO