Američke sankcije Ankari bi mogle destabilizirati regiju

Berat Albayrak kaže da Ankara želi bolje odnose s Evropom nakon nesuglasica s Washingtonom (Reuters)
Berat Albayrak kaže da Ankara želi bolje odnose s Evropom nakon nesuglasica s Washingtonom (Reuters)

Američke trgovinske sankcije Turskoj mogle bi destabilizirati regiju, potaknuti terorizam, kao i izbjegličku krizu, izjavio je turski ministar finansija Berat Albayrak.

On je istakao, nakon susreta s francuskim kolegom Brunom Le Mairem u Parizu, da Ankara želi bolje odnose s Evropom nakon nesuglasica s Washingtonom.

“Ovi koraci, koji su politički motivirani, neće samo utjecati na globalni finansijski sistem, nego i na trgovinu i regionalnu stabilnost“, dodao je Albayrak, prenosi Reuters.

‘Haotični problemi’

Istakao je da će američke sankcije, “nažalost, doprinijeti haotičnim problemima, koji potiču terorizam i izbjegličku krizu”.

Odnosi Washingtona i Ankare su se naglo pogoršali zbog nekoliko pitanja, a posebno nakon što je Turska odbila izručenje pastora Andrewa Brunsona, koji je optužen za učestvovanje u pokušaj vojnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od prije dvije godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska je spremna na razgovore sa SAD-om, poručio je ministar vanjskih poslova te zemlje. Kriza u odnosima dviju zemalja eskalirala je zbog zadržavanja američkog svećenika u Turskoj, koji se sumnjiči za podršku državnom udaru, a potom i na ekonomskom planu – uvođenjem obostranih carina. Da li je moguće razdvojiti ova dva spora kako bi se rješila […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO