Macron danas podsjeća na svoje ciljeve za Evropu

U potrazi za saveznicima, Emmanuel Macron odlazi na evropsku miniturneju u Dansku i Finsku (EPA)

Devet mjeseci prije evropskih izbora, predsjednik Francuske Emmanuel Macron založit će se ponovo u ponedjeljak za integriraniju Europu i za multilateralizam, protivno svjetskom valu nacionalizma, prenose agencije.

Predstavljajući kao i svake godine svoj diplomatski plan u govoru ambasadorima u Parizu, šef države podsjetit će na svoje ciljeve za kontinent: budžet za eurozonu, Evropu odbrane, evropsko oporezivanje digitalnih divova i zajedničku politiku za migrante.

Dočekan kao spasilac Evrope prošle godine, francuskom predsjedniku ambicije su ublažene u inerciji saveza država često različitih interesa. 

Svjetska javna dobra

Njegovi veliki planovi sudaraju se s populističkim i nacionalističkim vladama, od Istočne Evrope do Italije, s odbijanjem bogatih sjevernih država da plate za ostale, s poreznom konkurencijom među 28 članica i strahom od priljeva migranata, ne zanemarujući teške pregovore o Brexitu.

Čak je i kancelarka Angela Merkel, tradicionalna saveznica, oslabljena izbornim problemima u Njemačkoj.

U potrazi za saveznicima, Macron odlazi na evropsku miniturneju u utorak, na tri dana u Dansku i Finsku.

U godinu dana posjetio je više od polovine svojih evropskih kolega.

Referendum protiv Macrona

Macron bi trebao u ponedjeljak podsjetiti i na svoje svjetske prioritete: sigurnost, borba protiv terorizma, “svjetska javna dobra” (klima, obrazovanje, pomoć razvoju) te privlačnost Francuske i frankofonije.

Od prošle godine “svijet se puno promijenio uz porast nacionalizma i krizu multilateralizma. Treba biti još dinamičniji u prilagođavanju tom razvoju situacije”, priznaju savjetnici Elizejske palače.

Svjestan da opozicija želi pretvoriti evropske izbore u maju u “referendum protiv Macrona”, kao što je već najavio lider radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon, Macron će morati dokazati da će njegovi međunarodni napori koristiti direktno Francuzima.

Izvor: Agencije