Zatvoren vođa saudijskog plemena jer je kritikovao poskupljenja

Ranije je u zatvorskim kantinama postavljen videonadzor za palestinske zatvorenike (EPA)
Ranije je u zatvorskim kantinama postavljen videonadzor za palestinske zatvorenike (EPA)

Twitter nalog grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) prenosi vijest da su saudijske vlasti uhapsile Faysala bin Sultana bin Jahjaha, vođu saudijskog plemena Otaibah, zbog objave na Twitteru u kojoj kritikuje siromaštvo i pogoršanje ekonomske situacije u Kraljevini. 

Grupa aktivista je na Twitteru retweetovala objavu bin Jahjaha u kojoj se spominje pitanje korupcije, rast cijena, pogoršanje životnih uslova i ”nezaustavljiva krađa budućnosti”.

Korisnici Twittera reagirali su na vijest o hapšenju Bin Jahjaha, što smatraju dokazom da vlastima smeta svaka osoba koja kritikuje stvarnosti, bez obzira na njen društveni status.

Jedan od aktivista je kazao kako je ”došao red na plemenske vođe… Bogami, to je nešto neobično. Kao da vlada sama sebi kopa grob.”

Najvažnije zadovoljstvo vlasti

Ali bin Hamam očekuje da će se pleme odreći svog vođe ”više nego što se odriču Jevreja…Najvažnije je zadovoljstvo vlasti koje se ničim ne smiju isprovocirati”.  

Neki se nadaju kako je ova vijest netačna, s obzirom na to da je vođa plemena Otaibah objavio nešto na svom Twitter nalogu prije nekoliko sati. Jedan od korisnika Twittera je napisao: ”U zemlji dva Harema uhapšen si u oba slučaja: šutio ili govorio.”

Međutim, Abd al-Hadi Abdullah smatra da je vođa plemena Otaibah zaslužio ono što mu se desilo, jer se nije trebao miješati u stvari koje ga se ne tiču, prema njegovim riječima. 

U sličnom kontekstu, organizacija Amnesty International je saopćila da stalna proizvoljna hapšenja brojnih braniteljica prava žena u Saudijskoj Arabiji predstavljaju sramotnu pojavu.

Sotinu dana od hapšenja

Organizacija je skrenula pažnju da se u četvrtak navršilo sto dana od hapšenja saudijskih aktivistkinja za ženska prava Loujain Alhathloul i Azize al-Yousef, koje su u zatvoru bez podizanja optužnice. 

Samah Hadid, direktorica kampanja Amnesty Internationala za Bliski istok, izjavila je da su aktivistkinje u zatvoru bez ikakve optužnice i bez pravnog zastupanja više od tri mjeseca, i da se to ne bi smjelo nastaviti.  

”Svijet ne može nastaviti zanemarivati ovaj beskrajni progon branitelja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji”, dodala je.

U znak obilježavanja stotinu dana od hapšenja, Amnesty International mobilizira svoje pristalice širom svijeta kako bi protestovali ispred saudijskih ambasada u znak solidarnost s braniteljima ljudskih prava koji su zatočeni u Saudijskoj Arabiji.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO