Baghdadi pozvao ISIL na nastavak borbe

Prije dva dana u raciji turskih sigurnosnih snaga na sjeverozapadu Sirije uhapšena je starija sestra ubijenog vođe ISIL-a (AP)
Prije dva dana u raciji turskih sigurnosnih snaga na sjeverozapadu Sirije uhapšena je starija sestra ubijenog vođe ISIL-a (AP)

Vođa skupine Islamska država Irak i Levant Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je svoje pobornike na nastavak borbe u poruci objavljenoj na aplikaciji za slanje poruka Telegram.

Agencija AFP navodi kako mu je to prva poruka koja mu se pripisuje u posljednjih godinu dana.

Njegova poruka, objavljena prigodom Kurban-bajrama, stiže u trenutku kada su gotovo protjerani borci ISIL-a u Siriji, kao i iz svih velikih urbanih centara Iraka, nakon što su u te dvije zemlje kontrolirali velika područja.

Čestitao ‘udarnim lavovima’

“Propadaju oni koji zaboravljajaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje Stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju”, naveo je Baghdadi u poruci od 55 minuta.

Ujedno je čestitao “udarnim lavovima” koji su izveli napade u Kanadi i Europi te pozvao sljedbenike da u napadima koriste bombe, noževe ili automobile, prenosi Reuters.

“Vojnici kalifata, vjerujte u obećanje Boga i njegovu pobjedu, jer nakon nedaća dolazi olakšanje i izlaz”, rekao je Baghdadi.

Reuters navodi kako nije bilo moguće utvrditi je li glas na snimci doista Baghdadijev.

Njegova posljednja snimka objavljena je 28. rujna 2017. godine, podsjeća AFP.

Navodno je živ

I u toj poruci on je pozivao borce u Siriji i Iraku da pruže “otpor neprijateljima”, nakon što je ISIL u nekoliko mjeseci izgubio kontrolu nad Mosulom u Iraku.

Abu Bakr al-Baghdadi, čija smrt je nekoliko puta objavljivana, navodno je živ i nalazi se na sirijskom teritoriju, duž granice s Irakom, prema podacima iračkih dužnosnika.

ISIL je protjeran u pustinjska područja nakon niza poraza koje su mu nanijele međunarodne snage u Siriji i Iraku, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO