Ankara: Neprihvatljivi američki zahtjevi za Brunsona

To što je neko pastor ili vjerski službenik nije dovoljno za pretpostaviti da je nevin, rekao je Ibrahim Kalin (Al Jazeera)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je kako je slučaj američkog pastora Andrewa Craiga Brunsona pravno pitanje.

”Zasigurno da je neprihvatljivo to što SAD ignorira sudski proces i ima niz zahtjeva. SAD ne može od druge zemlje tražiti ono što ne može uraditi u vlastitoj zemlji”, istakao je Kalin.

Dodao je kako je vrijedno pažnje to što SAD u svakoj prilici, kada je riječ o nezavisnom suđenju, Turskoj i drugim zemljama daje prijedloge, komentira i upućuje zahtjeve za pravni proces koji je u toku.

Meta Trumpovog ekonomskog rata

“To što je neko pastor ili vjerski službenik nije dovoljno za pretpostaviti da je nevin. Odluka je sudska i svako, uključujući SAD, mora poštovati odluku koju će donijeti tursko pravosuđe. Kao što je to bio slučaj i ranije, i od sada važi to pravilo”, dodao je Kalin.

Kalin smatra kako izjave američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o ekonomskoj situaciji u Turskoj i odluci Katara o investiranju ukazuju na zastrašujuću situaciju.

“Ove izjave su priznanje da je NATO saveznica meta ekonomskog rata Trumpove administracije. Ali, ovo pitanje nije ograničeno na Tursku. To pokazuje da je Trumpova administracija do sada u slične sukobe ulazila s Meksikom, Kanadom, Kubom, Kinom, Rusijom, Iranom, Evropskom unijm, Njemačkom i drugim zemljama i da trgovinu, porez, sankcije i tome slično namjerava koristiti za pokretanje globalnog trgovinskog rata, izjavio je Kalin.

Upozorio je kako je ovaj pristup suprotan odlukama Svjetske trgovinske organizcije o oporezivanju, a tako i propisima slobodnog tržišta.

“Zbog toga su Turska, Indija, Kina, Švicarska, Norveška, Kanada, Rusija, Meksiko i EU na Međunarodnom trgovačkom sudu podnijeli tužbu protiv SAD-a, koji je uveo dodatne poreze na čelik i aluminij. Postoji globalni problem. Jasno je kako je problem između SAD-a i Turske dio problema između Trumpove administracije i svijeta”, pojasnio je Kalin.

Turska ne želi ekonomski rat

Naglasio je kako Turska nema namjeru ni protiv koga pokretati ekonomski rat.

“Ali, ne može se očekivati da će Turska nijemo posmarati napade na njenu ekonomiju i pravosuđe. Turska će protiv pristupa uvođenja zabrana i kazni djelovati zajedno sa svijetom i na svim nivoima štititi nacionalne interese”, poručio je Kalin.

Smatra kako izjave o podršci Turskoj, koje pristižu u posljednje vrijeme, pokazuju da je ta zemlja na ispravnom putu.

Osvrnuo se na značaj podrške koja je pristigla iz drugih zemalja, među kojima su Katar, Njemačka, Francuska, Italija, Rusija, Kina i Iran.

Izvor: Agencije