Američka koalicija očekuje ‘dugu i tešku’ konačnu bitku s ISIL-om

Napredak u borbi s ISIL-om se usporio uslijed prisutnosti velikog broja improviziranih eksplozivnih naprava (Al Jazeera)
Napredak u borbi s ISIL-om se usporio uslijed prisutnosti velikog broja improviziranih eksplozivnih naprava (Al Jazeera)

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Islamske države Irak i Levant u Iraku i Siriji očekuje “dugu i tešku borbu” kako bi porazili borce ove grupe u njihovom jedinom preostalom uporištu u Siriji, rekao je glasnogovornik koalicije Sean Ryan.

Međunarodna koalicija, kodnog naziva “Inherent Resolve” (Nepokolebljiva odlučnost), priprema posljednji udar kako bi porazila ISIL u donjem dijelu doline rijeke Eufrat, u blizini iračke granice, gdje je još 1.500 boraca ISIL-a, rekao je on. 

“Bit će to teška borba i vjerujemo da će ISIL-u to biti posljednja borba”, kazao je Ryan.

“Već znamo da postavljaju improvizirane eksplozivne naprave. Vjerujemo da će biti i korištenja samoubilačkih eksplozivnih prsluka”, napominje Ryan te dodaje kako će koalicija svejedno poraziti ISIL, jer “imamo brojniju vojsku i veće vojne sposobnosti”.

Poruka Baghdadija

Napredak u borbi s ISIL-om se usporio uslijed prisutnosti velikog broja improviziranih eksplozivnih naprava, naglašava Ryan, dodajući kako pokušavaju osigurati sigurnost operativaca za nadzor.

Njegovi komentari dolaze samo dan nakon objave zvučnog zapisa ISIL-a u kojem Abu Bakr al-Baghdadi navodno poziva svoje pristalice na nastavak borbe.

Ryan je odbacio poruku, uz navode kako je nasljednik Baghdadija već prethodno najavljen.

“Vjerujemo da je njegovo vodstvo nevažno… Mi smo usmjereni ka uništavanju ostataka ISIL-a. Stoga je nebitno da li je Baghdadi u blizini”, zaključio je Ryan.

Izvor: Agencije


Povezane

Grupa Islamska država Irak i LevantI je protjerana u pustinjska područja nakon niza poraza koje su joj nanijele međunarodne snage u Siriji i Iraku.

23 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO