Proširene američke sankcije prema Rusiji

Dok Trump osnažuje svoje odnose s Putinom, sve je šira lista američkih sankcija prema Rusiji (EPA)
Dok Trump osnažuje svoje odnose s Putinom, sve je šira lista američkih sankcija prema Rusiji (EPA)

Na snagu stupaju nove američke sankcije Rusiji nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa potvrdila restrikcije za četiri kompanije i dva ruska državljanina.

Ministarstvo financija SAD-a potvrdilo je da su uveli sankcije protiv dvije ruske kompanije i dva državljanina Rusije zbog pokušaja da zaobiđu sankcije uvedene u lipnju kao odgovor na hakerske napade, napade na američku energetsku mrežu i telekomunikacijsku infrastrukturu, navodi AP.

Još dvije ruske kompanije su pod sankcijama zbog sumnje da su prebacivale naftne proizvode na brodove iz Sjeverne Koreje, kršeći time rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sankcijama je zamrznuta imovina tih kompanija i pojedinaca u SAD-u, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njima.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov smatra da su sankcije zasnovane na “zlonamjernim insinuacijama” i da odražavaju “tvrdoglav, uskogrud i agresivan pristup SAD-a”.

Protjerali i 60 diplomata

Najavio je da će Rusija odgovoriti ne ugrožavajući svoje interese i nastaviti “smiren i planski rad na konstruktivnoj agendi”, prenose ruski mediji.

Po njegovim riječima, američki pokušaji da ostvare oštrije sankcije UN-a prema Sjevernoj Koreji “neće dati rezultat”.

Dok Trump teži bližim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njegova administracija pojačava ekonomski pritisak na Moskvu zbog, kako se navodi, “maligne ruske aktivnosti” u Ukrajini i Siriji te pokušaja Rusije da destabilizira zapadne demokracije, prenosi agencija Beta.

SAD je od početka 2017. godine uveo sankcije protiv 217 ruskih poduzetnika, dužnosnika, privatnih i državnih kompanija, među kojima je 14 banaka i 20 poduzeća iz energetskog sektora.

Ove godine su iz SAD-a protjerali 60 ruskih diplomata, optuživši ih da su špijuni, te zatvorili konzulate Rusije u San Franciscu i Seattleu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO