NATO: Naše snage se ne mogu porediti s ruskim

Iz NATO-a tvrde kako su razmjestili 4.000 vojnika u istočne delove Saveza, kako bi obeshrabrili bilo kakvu moguću agresiju (EPA)

Snage NATO-a nisu uporedive s razmeštenim ruskim snagama, naveli su iz NATO-a i tako demantovali ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je sugerisao da snage NATO-a u istočnoj Evropi predstavljaju pretnju Rusiji.

NATO premešta svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama, te zbog toga Rusija treba da ojača svoju infrastrukturu, rekao je Vladimir Putin u sredu, na konferenciji za novinare nakon razgovora s finskim predsednikom Saulijem Niinistom.

Dodao je, kako NATO odbija da raspravlja o pravilima za vojne letove.

‘Defanzivne radnje’

“Radnje NATO-a su defanzivne, proporcionalne i potpuno u skladu s našim međunarodnim obavezama”, odgovorila je portparolka NATO-a Oana Lungescu Reutersu.

“NATO je razmestio 4.000 vojnika u istočne delove Saveza, kako bi obeshrabrili bilo kakvu moguću agresiju. Te jedinice se ne mogu uporediti s divizijama koje je Rusija razmestila. Nasuprot tome, Rusija ima jedinice u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, protivno volji vlada tih zemalja”, navodi Lungescu.

Također, opovrgnute su Putinove tvrdnje da NATO odbija raspravu o pravilima za vojne letove.

“Što se tiče avijacije, raspravljali smo o bezbednosti baltičkog vazdušnog prostora na sastancima Saveta NATO-Rusija”, rekla je Lungescu.

Izvor: Agencije