London: SAD pokazuje entuzijazam za sporazum o trgovini

Hunt i Pompeo su razgovarali o Rusiji, Iranu, Jemenu i mirovnom procesu na Bliskom istoku (EPA)
Hunt i Pompeo su razgovarali o Rusiji, Iranu, Jemenu i mirovnom procesu na Bliskom istoku (EPA)

Vlada predsjednika SAD-a Donalda Trampa je pokazala “istinski entuzijazam” za ideju sporazuma o slobodnoj trgovini SAD-a i Velike Britanije ubrzo posle Brexita, rekao je šef britanske diplomatije Jeremy Hunt.

“Naši razgovori su pokazali istinski entuzijazam američke administracije, počevši od predsjednika, za zaključivanje američko-britanskog sporazuma o slobodnoj trgovini što je prije moguće nakon našeg izlaska iz EU, takvog koji će donijeti koristi firmama s obje strane Atlantika”, naveo je Hant u izjavi poslije sastanka s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Pompeo je u odvojenom saopštenju naveo da su on i Hunt “pozdravili perspektivu budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini”.

Zahvalnost SAD-u

Trump je u julu kritikovao strategiju Brexita britanske premijerke Therese May, ocijenivši da ona “ubija” mogućnost za bilateralni trgovinski sporazum, ali je nedugo potom, poslije susreta s May, rekao da je spreman da iskoristi “nevjerovatnu priliku”.

Hunt, koji se susreo i sa potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom i drugim zvaničnicima Bijele kuće, izrazio je “duboku zahvalnost za solidarnost SAD” iskazanu poslije trovanja nekadašnjeg ruskog špijuna u martu, za šta su London i Washington optužili Moskvu. On se sastao i sa američkim diplomatama protjeranim iz Rusije da bi im se “zahvalio”.

On i Pompeo su razgovarali o Rusiji, Iranu, Jemenu i mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO