HRW: Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za pet aktivista

Društvene reforme u Saudijskoj Arabiji praćene su neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina (EPA)
Društvene reforme u Saudijskoj Arabiji praćene su neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina (EPA)

Državni tužilac Saudijske Arabije zatražio je smrtnu kaznu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutno sudi u tajnosti, navode grupe za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch.

Među pritvorenima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena s smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na proteste i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

“Svaka egzekucija je strašna, ali tražeći smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, kojI se ne optužuju za nasilno ponašanje, je monstruozno”, izjavila je Sarah Leah Whitson iz HRW-a.

Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni protesti i političke stranke, posljednjih godina donijela je neke značajne društvene i privredne reforme pod vlašću moćnog princa Mohammeda bin Salmana.

Burno sprovođenje reformi

Međutim, reforme su bile popraćene neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhapšeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj zemlji.

Ghomgham je istaknuta šiitska muslimanska aktivistica koja je učestvovala 2011. u masovnim protestima u istočnoj pokrajini a u decembru 2015. uhapšena je u svom domu zajedno s mužem.

Većina šiitske manjine u Saudijskog Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjene vjerske ceremonije, te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje. Vlast je te optužbe odbacila.

Izvor: Agencije


Povezane

Kanadski premijer Justin Trudeau, komentirajući diplomatske napetosti sa Saudijskom Arabijom, rekao je da će njegova zemlja uvijek snažno govoriti o ljudskim pravima. Rijad je raskinuo trgovinske, investicijske i obrazovne ugovore, nakon što je Kanada pozvala na puštanje iz saudijskih zatvora političkih aktivista. Kristen Saloomey izvještava iz Toronta.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO