Facebook stopirao iranske i ruske ‘manipulacije’

Posljednji hakerski napad na Facebook je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija (Reuters)
Posljednji hakerski napad na Facebook je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija (Reuters)

Društvena mreža Facebook objavila je u utorak da je prekinula velike operacije manipulisanja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

“Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima”, ističe na svom blogu Facebook kojem je višestruko prigovarano, posebno nakon izborne kampanje 2016. u SAD-u, da nije učinio dovoljno u borbi protiv zloupotrebe.

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali utjecati na izbore koji su Donalda Trumpa doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe.

Kako se bliže parlamentarni izbori u novembru u SAD-u, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele.

“Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku”, istakla je društvena mreža.

“To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim finansijskim sredstvima.”

Poziv na jedinstvo

Predsjednik komisije za informisanje u Senatu Richard Burr pozvao je na jedinstvo, u saopćenju. Po njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je “cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani element koji razvija te sposobnosti, te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da kompanije, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno”.

Facebook je također priznao da nije moguće sam se nositi s problemom te naveo kako je sarađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Najpopularniji društveni medij Facebook, tvrdi da je otkrio koordiniranu kampanju kojom se utjecalo na izbore za američki Kongres. Uklonjena su 32 profila i stranice za koje se vjeruje da su lažne, jer im je cilj bio stvoriti podjele prije glasanja u novembru. Gotovo 300.000 korisnika pratilo je ugašene stranice.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO