Dimitrov dobio podršku SAD-a za članstvo u NATO-u

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni ime države u Sjeverna Makedonija (Al Jazeera)
Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni ime države u Sjeverna Makedonija (Al Jazeera)

Američki državni sekretar Mike Pompeo je u razgovoru sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim u Washingtonu potvrdio snažnu podršku SAD-a Makedoniji da uskoro postane 30. članica NATO saveza.   

“Ovo je veoma važan trenutak za makedonsku diplomatiju. Sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom danas sam imao sastanak koji snažno ohrabruje”, rekao je Dimitrov, a prenose makedonski mediji.

On je istakao da je “tajming tog susreta (koji se dešava mjesec dana pred referendum o imenu) od ogromne važnosti” i dodao da sa “ohrabrujućim porukama iz SAD-a sutra vraća u Makedoniju da lično prenese poruku makedonskim narodu”.

“Kao što je poznato fokusirani smo na naše zadatke. Potrebna je pobjeda na referendumu koja će potvrditi dogovor koji smo postigli sa prijateljima iz Grčke. Treba da imamo građane sa nama oko imena koje smo dogovorili sa našim grčkim prijateljima. To nam otključava put ka budućnosti, ka NATO-u i EU”,  rekao je Dimitrov.

Ministar vanjskih poslova Makedonije je najavio aktivnu kampanju pred referendum u kojoj će pojasniti, kako je rekao, historijsku važnost Dogovora sa Grčkom i ulaska Makedonije u NATO.

Dimitrov, koji boravi u posjeti Washingtonu na poziv Pompea, prethodno se sreo i predstavnicima Senata SAD-a, koji su istakli da Makedonija ima podršku obje američke partije, Demokratske i Republikanske, na euroatlanskom putu.

Referendum u septembru

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebao biti potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za  makedonske integracije u EU i NATO.

Prethodno je, početkom jula, potpredsjednik SAD-a Mike Pence u telefonskom razgovoru sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom rekao da je Washingoton zainteresovan da bude uključen u “progresivne procese koji slijede u Makedoniji, posebno u sprovođenju referenduma i potpunoj primjeni Dogovora sa Grčkom”.

Tom dogovoru, kojim se rješava trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, protive se opoziciona makedonska partija VMRO DPMNE, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov, grupa nacionalističkih udruženja koja se deklarišu kao patriotska i proruska vanparlamentarna partija Jedinstvena Makedonija.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Makedonije za mjesec i po izlaze na referendum o sporazumu sa Grčkom. Sa njegovim sadržajem, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje, upoznato ih je blizu tri posto. Zbog toga su makedonske vlasti odlučile da pokrenu intenzivnu kampanju kako bi javnosti predstavili sadržaj ugovora, a jedna od ideja je i da se dostavi svim građanima na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO