Cerar ‘bez gorčine’ sa premijerske prelazi na poziciju ministra

Cerar je i kao premijer i kao šef diplomatije insistirao na tužbi, a Gjenero smatra da mu je ta odluka zapečatila političku karijeru (EPA)
Cerar je i kao premijer i kao šef diplomatije insistirao na tužbi, a Gjenero smatra da mu je ta odluka zapečatila političku karijeru (EPA)

Tehnički premijer Slovenije Miro Cerar, čija se stranka zajedno s ostale dvije stranke iz njegove bivše koalicije pridružila peterostranačkoj novoj vladajućoj koaliciji Marjana Šareca, izjavio je u srijedu kako mjesto predsjednika Vlade napušta bez gorčine, prenose agencije.

„Sa premijerskog položaja odlazim vrlo smireno jer nam je u vrijeme našeg mandata uspjelo Sloveniju izvući iz krize i podići nivo političke kulture“, kazao je Cerar u izjavi za novinare, pojašnjavajući odnose u novoj koaliciji koju će voditi novoizabrani mandatar Marjan Šarec.

„Ne odlazim sa dosadašnje pozicije sa imalo gorčine i shvatam da je izborni rezultat takav da na to mjesto mora doći netko drugi“, kazao je Cerar, potvrdivši kako je u novoj Vladi za članove njegove Stranke modernoga centra (SMC) dogovoreno da preuzme četvrtinu ministarskih mjesta, pri čemu će Cerar biti Šarčev ministar vanjskih poslova.

Definitivna raspodjela ministarskih pozicija i položaja državnih sekretara u ministarstvima bit će poznata iduće sedmice, ali su pozicije šefova stranaka već dogovorene, pa će Cerar sada voditi diplomatiju, dosadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ministarstvo odbrane, a dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan postaje predsjednik parlamenta.

Mnogo dogovaranja

Mjesto je nađeno i za bivšu premijerku Alenku Bratušek koja će postati ministrica za infrastrukturu, a njena stranka dobit će još nekoliko važnih mjesta na nižim nivoima.

Cerar je kazao kako će situacija u novoj vladi, koja će formalno biti manjinska, zahtijevati mnogo dogovaranja i konstruktivnog stava stranaka koje je sastavljaju, te da će preuzme li slovensku diplomatiju najviše truda uložiti u vrijeme kad 2021. godine Slovenija po drugi put bude predsjedavala Evropskom unijom, a zalagat će se da Slovenija ostane u krugu međusobno najpovezanijih članica.

Vlada Marjana Šareca, koji je dobio mandat za njezino sastavljanje u Parlamentu prošle sedmice, mogla bi profunkcionirati sredinom idućeg mjeseca, a imat će mnogo političkih konkurenata, dok analitičari dvoje o njezinoj dugotrajnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenci su jučer dobili devetog premijera, Marjana Šareca. Za nekoliko sedmica parlament bi trebao potvrditi i manjinsku vladu lijevog centra. Šarec je većinu osigurao glasovima opozicijske stranke radikalnije lijeve orijentacije – Ljevice. Šta Slovenci misle o još jednom novom političkom rješenju, u Ljubljani je provjerio Gašper Lubej.

Marjan Šarec izabran je za devetog predsjednika Vlade Slovenije. Tajnim glasanjem njegovo imenovanje potvrđeno je natpolovičnom većinom sa 55 glasova od 87 prisutnih. Većinu je obezbijedio dogovorom sa pet stranaka lijevog centra i podrškom opozicione stranke Ljevica. Šarec je bio drugoplasirani na izborima, ali pobjednik, predsjednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša, nije uspio da obezbijedi potrebnu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO