Centralna banka Izreala protiv povećanja vojnog budžeta

Podizanje vojnog budžeta povlači povećanje državnog budžetskog deficita, navodi Centralna banka (EPA)
Podizanje vojnog budžeta povlači povećanje državnog budžetskog deficita, navodi Centralna banka (EPA)

Izraelska centralna banka kritizirala je vladin plan o znatnom povećanju rashoda za vojsku, navodeći da će to ići na račun civilne potrošnje i vjerovatno produbiti budžetski deficit i dodatno uvećati teret državnog duga.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je prošle sedmice ministrima da namjerava da poveća odbrambene troškove za 0,2 do 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda u okviru programa “Koncept sigurnosti 2030”, kako bi zemlja bila spremna da odgovori prijetnjama koje očekuje u narednoj deceniji.

Dodao je da njegov plan podrazumijeva prosječan godišnji ekonomski rast od 3,0 do 4,0 posto i prosječnu potrošnju od 6,0 posto BDP-a za podmirivanje svih sigurnosnih potreba Izraela, prenosi Tanjug.

“Prijedlog o povećanju vojnog budžeta tokom sljedeće decenije… nije konzistentan s putanjom obaranja deficita utvrđenom zakonom, s vladinim odlukama o širenju socijalnih servisa, o socijalnim programima i investicijama u infrastrukturu, i vladinim protivljenjem da podigne poreske stope”, navela je Banka Izraela u izvještaju, a prenosi Reuters.

“Ako se usvoji takav okvir potrošnje za odbranu, trebalo bi da se definira stabilni i transparentni izvori za finansiranje tog plana i trebalo bi da se prikažu prilagođavanja kojima će morati da se povrgnu dugi agregati”, dodaje centralna banka.

Rijetke kritike

Kritiziranje Netanyahua je rijetkost za centralnu banku, koja je uglavnom “ulazila u klinč” s ministrom finansija Moshe Kahlonom tokom protekle tri godine zbog njegovih zalaganja za smanjenje poreza i zbog drugih pitanja fiskalne politike.

Banka je također napomenula da podizanje vojnog budžeta povlači povećanje državnog budžetskog deficita, ukoliko ne bude praćeno smanjenjem rashoda u drugim oblastima i povećanjem poreskih stopa.

Očekuje se da će u 2018. i 2019. godini deficit budžeta iznositi 2,9 posto BDP-a, u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 posto. Solidni fiskalni rezultati naveli su agenciju “Standard & Poor”s” da ovog mjeseca podigne kreditni rejting Izraela na “AA-” sa nivoa “A +”, dodaje britanska agencija.

Bez obzira na to, Banku Izraela brine da će održavanje budžetskog deficita na gotovo tri procenta BDP-a kroz povećanje potrošnje spriječiti smanjenje tereta duga, koji je, izuzimajući dugove lokalnih samouprava, iznosio 2017. godine 59,4 posto BDP-a.

“Iskustvo drugih zemalja i iskustvo Izraela u prošlosti pokazuje da zaobilaženje budžetskih limita, čak i ako se na startu radi s dobrim namjerama, na kraju može dovesti do gubitka kontrole nad budžetskim okvirom i potrebe da se vrše budžetske korekcije u situacijama nepovoljnijim za poslanike”, poručila je Centralna banka Izraela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO