Trump optužio Muellera da želi utjecati na izbore

Gnjevne demokrate Roberta Muellera su nacionalna sramota, tvrdi američki predsjednik (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nastavio je s napadima na specijalnog savjetnika Roberta Muellera, koji vodi istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore, optužujući njegov tim da “uživa u uništavanju života ljudi” i da “nastoji utjecati na izbore”.

Predsjednik SAD-a se i u ponedjeljak okomio na Muellera na Twitteru, poslije navoda New York Timesa da savjetnik u Bijeloj kući Don McGahn obimno sarađuje s Muellerovim timom, koji istražuje rusko miješanje u izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trumpovog izbornog štaba s Moskvom, prenosi Beta.

“Osramoćeni i diskreditirani Bob Mueller i cijela njegova grupa gnjevnih demokrata proveli su više od 30 sati sa savjetnikom u Bijeloj kući [McGahnom] samo na osnovu mog odobrenja, u cilju transparentnosti. Svako kome treba toliko vremena kada zna da nema dosluha s Rusijom prosto je neko ko traži nevolju”, tvitovao je Trump.

On je dodao da “oni uživaju u uništavanju života ljudi i odbijaju vidjeti stvarnu korupciju kod demokrata – laži, otpuštanja, obrisane mailove i toliko toga još”.

“Muellerove gnjevne demokrate žele utjecati na izbore. Oni su nacionalna sramota”, dodao je Trump.

Poređenje s Deanom

New York Times je McGahna uporedio sa savjetnikom nekadašnjeg predsjednika Richarda Nixona, u vrijeme skandala Watergate, zbog kojeg je 1974. godine tadašnji predsjednik SAD-a podnio ostavku.

Nixonov savjetnik John Dean sarađivao je tada s tužiocima i doprinio njegovom padu, iako je služio zatvorsku kaznu zbog ometanja pravde.

Trump je tokom vikenda navodio da njegov savjetnik nije “pacov” kao Nixonov savjetnik Dean i optužio Muellerov tim da “traži nevolju”.

“Propali New York Times napisao je danas lažni članak u kojem implicira da savjetnik McGahn, zbog toga što je satima svjedočio pred specijalnim tužiocem, mora biti ‘pacov’ tipa Johna Deana. Ali, ja sam njemu i svima drugima dozvolio da svjedoče – nisam morao. Nemam šta kriti”, naveo je u nedjelju Trump.

John Dean, čest kritičar Trumpa, napisao je u subotu na Twitteru da sumnja da Trump “ima bilo kakvu ideju o tome šta je McGahn rekao Muelleru”.

“I Nixon je znao da se ja sastajem s tužiocima, jer sam mu ja to rekao. Međutim, on nije mislio da ću im reći istinu”, naveo je Dean.

Razgovori s tužiocima

Prvobitni Trumpov pravni tim ohrabrio je McGahna i druge zvaničnike Bijele kuće da sarađuju s Muellerom, poslije čega je McGahn satima razgovarao s tužiocima.

Trump je u nedjelju Muellerovu istragu ponovo nazvao “lovom na vještice” i okarakterizirao je kao “makartizam najgore vrste”.

“Toliko života uništeno ni zbog čega – makartizam najgore vrste. Čitajte o kasnijem periodu Josepha McCarthyja, jer smo sada savremenici Muellera i njegove bande prema kojima je Joseph McCarthy beba. Namješteni lov na veštice”, tvitovao je Trump.

Senator Jospeh McCarthy predvodio je 50-ih godina lov na navodne komuniste u svim sferama američkog društva, a kampanjama blaćenja uništio je mnoge karijere.

Izvor: Agencije