Pompeo: Nema prepreka za pregovore u Afganistanu

Mike Pompeo je rekao da je vrijeme za mir u Afganistanu (EPA)

SAD je spreman podržati i posredovati direktne mirovne pregovore između afganistanske Vlade i talibana, poručio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Talibani oteli 100 osoba

Talibani su kao taoce uzeli više od 100 osoba u zasjedi na sjeveru zemlje, uključujući žene i djecu, saopćili su u ponedjeljak afganistanski zvaničnici.

To se dogodilo svega nekoliko sati nakon što je predsjednik Agganistana Ashraf Ghani pozvao talibane na primirje tokom Kurban-bajrama, prenosi AP.

Šef Vijeća provincije Kunduz Muhamed Jusuf Ajubi rekao je da su napadači presreli tri autobusa na putu ka okrugu Khan Abad i oteli putnike koji su iz provincija Badahshan i Tahar putovali u Kabul.

On je kazao da se pretpostavlja da su talibani tražili Vladine službenike ili članove bezbjednosnih snaga.

On je pozdravio objavu afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija da je s talibanskim pobunjenicima dogovoreno primirje tokom muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

“Taj plan odgovora jasnom i stalnom pozivu afganistanskog naroda na mir”, naveo je Pompeo.

Istakao je da je Washington spreman podržati direktne pregovore između afganistanske Vlade i talibanskih pobunjenika.

“Nema prepreka za pregovore. Vrijeme je za mir”, poručio je Pompeo, prenosi Reuters.

Uslovno primirje

Ghani je nešto ranije rekao da će “uslovno primirje” početi u ponedjeljak i da će trajati sve dok ga talibani “čuvaju i poštuju”.

Afganistanski predsjednik je to objavio na ceremoniji obilježavanja Dana nezavisnosti.

Pozivajući se na izvore među talibanima, Reuters navodi da su njihovi lideri u principu pristali na četvorodnevno primirje, što još i zvanično treba potvrditi njihov vrhovni vođa.

U augustu su talibani počeli intenzivne borbe s afganistanskim snagama oko strateški važnog grada Ghazni, koje su trajale pet dana, a tom prilikom je poginulo najmanje 150 vojnika i 95 civila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO