Papa obećao da više neće biti prikrivanja zlostavljanja

Papa Franjo je pozvao cijelu katoličku zajednicu da upozorava na sve što ugrožava integritet svake osobe (EPA)
Papa Franjo je pozvao cijelu katoličku zajednicu da upozorava na sve što ugrožava integritet svake osobe (EPA)

Suočen istodobno s krizama seksualnih zlostavljanja pod skutima Katoličke crkve u nekoliko zemalja papa Franjo u ponedjeljak je objavio pismo bez presedana moleći za oprost, priznajući da se bol žrtava “predugo ignorirala i ušutkavala” i pozivajući sve katolike svijeta da iskorijene “tu kulturu smrti”.

U pismu narodu Božjem, što je forma dokumenta koji se rijetko objavljuje, Papa spominje i desetljetna zlostavljanja nad više od 1.000 djece u Pennsylvaniji što su ih počinile stotine svećenika, prenosi Hina.

“Posljednjih dana objavljen je detaljan izvještaj o iskustvu najmanje hiljadu osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja, zloupotrebe moći i savjesti koje su gotovo sedamdeset godina provodili svećenici. Iako većina slučajeva pripada prošlosti, nanesene rane nikada ne zacjeljuju, što nas prisiljava na snažnu osudu tih zločina”, naveo je Papa u tom pismu koje je objavio Vatikan.

Vrlo snažno sročena izjava objavljena je uoči Franjine posjete Irskoj, jednoj od zemalja najviše pogođenoj svećeničkim zlostavljanjima.

“Vitalno je da mi, kao Crkva, priznamo i osudimo, s tugom i stidom, zločine što ih počinile zaređene osobe, svećenici i svi oni kojima je povjerena zadaća da čuvaju i brinu o onim najranjivijima”, poručio je Papa.

‘Oprost grijeha’

“Molimo za oprost naših grijeha i grijeha drugih”, rekao je.

“U pogledu prošlosti, traženje oprosta i popravljanje šteta nikada neće biti dovoljni. A u pogledu budućnosti moramo poticati kulturu koja neće omogućiti ponavljanje takvih situacija niti omogućiti njihovo skrivanje kao ni padanje na plodno tlo”, piše Papa.

Franjo je također pozvao cijelu katoličku zajednicu da upozorava na sve što ugrožava integritet svake osobe.

“Bitno je da se mobilizira cijela zajednica vjernika, a ne samo svećenstvo. Sve što se poduzima za iskorjenjenje kulture zlostavljanja u našim zajednicama bez aktivnog sudjelovanja svih članova Crkve neće uspjeti stvoriti potrebnu dinamiku za zdravu i učinkovitu transformaciju”, napisao je u tom pismu u obliku mea culpa objavljenom na sedam jezika.

“Nismo bili ondje gdje smo morali biti, nismo na vrijeme djelovali niti priznali obim i težinu šteta koje su nanesene tolikim žrtvama”, napisao je čelnik Katoličke crkve “sa stidom i kajanjem”.

Papa Franjo zaključuje svoje Pismo narodu Božjem pozivom vjernicima na molitvu i post i otvaranja ušiju na tihu tjeskobu djece, mladih i hendikepiranih osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO