Sirija povratila kontrolu nad tri južne provincije

Snage sirijske vlade sada kontrolišu skoro dve trećine Sirije, uključujući i gotovo sve najznačajnije gradove i ključne putne pravce (EPA)

Sirijska vlada je povratila kontrolu nad sve tri provincije u južnoj Siriji, Derom, Kuneitrom i Sueidom, a takođe u potpunosti kontroliše granicu s Jordanom, saopštila je ruska vojska.

“Sirijske trupe, uz podršku ruske avijacije, potpuno su uništile snage grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i nekadašnjeg al-Nusra fronta i povratile kontrolu nad provincijama Sueida, Dera i Kuneitra”, rekao je visoki funkcioner ruskog generalštaba, general Sergej Rudskoj.

On je pozdravio “jedinstvenu operaciju” u kojoj su snage vlade u Damasku povratile “3.332 kvadratna kilometra” sirijske teritorije kao i 146 naseljenih mesta.

Rudskoj je rekao da je sirijska vojska “povratila potpunu kontrolu nad sirijsko-jordanskom granicom” i da su “stvoreni uslovi za nastavak aktivnosti mirovne misije UN na Golanskoj visoravni”, između Sirije i Izraela.

Lavrov: Završiti s teroristima u Idlibu

Prema njegovim rečima, Rusija, koja od 2015. vojno interveniše u Siriji na strani predsednika Bašara el-Asada, postaviće na Golanu “osam posmatračkih punktova vojne policije (…) da bi se sprečile eventualne provokacije”.

Ruski general je takođe izrazio “zabrinutost” Rusije zbog situacije u severozapadnoj provinciji Idlib, koju drže naoružani borci opozicije i brojne pobunjeničke frakcije, i gde je bilo “više slučajeva otvaranja vatre na položaje vladinih snaga”.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da je neophodno “završiti sa teroristima koji borave u Idlibu”, prenela je agencija RIA novosti.

Više od sedam godina od početka rata, snage sirijske vlade su od pobunjenika i naoružanih opozicionih grupa povratile čitave regione i sada kontrolišu skoro dve trećine Sirije, uključujući i gotovo sve najznačajnije gradove, ključne putne pravce i više graničnih prelaza.

Sirijska vojska ima podršku ruskih i iranskih saveznika, kao i boraca libanskog Hezbolaha i iračkih, iranskih i avganistanskih paravojnih formacija.

Izvor: Agencije